Type Here to Get Search Results !

Три епархије УПЦ апелују на државу у име затвореног игумана Кијевопечерске лавре


Свештенство и верни народ трију епархија канонске Украјинске православне цркве обратили су се државним властима у име Његовог Високопреосвештенства митрополита вишгородског Павла, игумана Кијевопечерске лавре, који је под прогоном од стране државе и неправедно држи у притворском центру.


Међу њима је и Ровенска епархија, чији је апел објављен раније овог месеца.

А у уторак је Његово Високопреосвештенство митрополит сумски Евлогије упутио апел председнику Владимиру Зеленском да промени меру забране митрополиту Павлу, који је у притвору од 14. јула. Претходно је био у вишемесечном кућном притвору 24 сата дневно.

Истог дана је Кременчушка епархија објавила апел председнику, Врховној ради и Кабинету министара, позивајући на прекид прогона митрополита Павла, саопштава Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве.

У свом обраћању митрополит Евлогије Сумски моли председника Зеленског да има на уму Павлове године и лоше здравље и доведу га у ситуацију у којој може добијати одговарајућу медицинску негу. Митрополит Павле је тренутно осуђен на притворски затвор најмање до краја септембра, што за њега представља озбиљну опасност, пише Митрополит.

А у сопственом апелу свештенство и верни народ Кременчушке епархије напомињу да је митрополит Павле игуман Лавре 30 година, за које време је обновљен монашки живот и Лавра у потпуности изграђена.

„Кијевопечерска лавра је повратила некадашњи сјај, посетиле су је хиљаде поклоника не само из Украјине, већ и из целог света, налазећи у њој утеху и узносећи молитве печерским светитељима.“

У вези са садашњим прогоном манастира у апелу се наводи:

„Ми, свештенство и верни народ Кременчушке епархије Украјинске православне цркве апелујемо на председника Украјине, Кабинет министара Украјине, Врховну раду Украјине и све правне структуре са захтевом да помогну у заустављању прогона Владике Павла и братије Кијевопечерске лавре, да узму у обзир њихове дугогодишње напоре да обнове то свето место, и буду објективни и придржаваје се Устава Украјине.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com