Type Here to Get Search Results !

Монашка заједница Светог Егидија организује миротворачки конгрес у Берлину


Очекује се до 2.500 учесника. - Скуп ће се одржати под мотом "Смело изграђујте мир. Религије и културе у дијалогу".


Међународни мировни конгрес Заједнице Светог Егидија одржаће се ове године први пут у Берлину. Од 10. до 12. септембра очекује се до 2.500 учесника под мотом "Смело изграђујте мир. Религије и културе у дијалогу". После Ахена (2003), Минхена (2011), Минстера и Оснабрика (2017), сусрет је планиран по четврти пут у Немачкој.

Према саопштењу организатора, између осталих, очекују се немачки савезни председник Франк-Валтер Штајнмајер и савезни канцелар Олаф Шолц, велики шеик и имам каирске џамије Ал-Азар Ахмад Ал-Тајиб и главни израелски рабин Давид Лау, Током састанка католичке школе у ​​Берлину биће затворене како би се ученицима омогућило да присуствују догађају. Састанак суфинансира савезна влада са 800.000 евра.

Папа Јован Павле II је 1986. године позвао верске великодостојнике у Асизи, како је недавно рекла Урсула Калб из Светог Егидија када је представљала велики догађај представницима медија у Берлину. Заједница је од тада наставила ову традицију. Председник Заједнице Марко Импаљацо изјавио је да би Миротворачки конгрес требало да буде екуменски догађај. Берлин је изабран за место одржавања конгреса због своје улоге главног града Немачке, али и историје. „Берлин је град у коме су зидови пали – то је идеалан предуслов ако можемо да кажемо да смо у граду који је показао свету да можете не само да градите зидове, већ и да их рушите.

Заједница се сада налази у више од 70 земаља. У многим од ових земаља води се рат. „И заиста доживљавамо да је рат отац сваког сиромаштва“, каже Импаљацо.

Ислам је после 11. септембра 2001. био навођен као религија насиља. Али од тада се догодило супротно“, рекао је Импаљацо. Ислам је предузео значајне кораке на путу ка миру. „Ако нема састанака као што су наши миротворачки састанци, морали бисте да их измислите“, рекао је Импаљацо. „Од тада су се религије јасно оградиле од насиља што је плод ових сусрета.

Католички надбискуп Берлина Хајнер Кох рекао је да је захвалан што Свети Егидио долази у Берлин. „Друштва не могу да се развијају мирно, државе и народи не могу да живе у доброј хармонији ако религије не воде рачуна о општем добру, које обухвата и друге религије и невернике, комшије и странце са обе стране државне границе. Религија може бити и део решења и део проблема, узрок и катализатор насилних сукоба, али и „снага која обликује мир“.

Берлински протестантски бискуп Кристијан Штеблејн назвао је светски мировни састанак „догађајем који тешко можемо преценити“. Данас нам је више него икад потребна заједничка молитва за мир, истакао је он.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at