Type Here to Get Search Results !

Црквени хуманитарни програми помажу затворенике, болесну децу и мајке


Пошто им је Господ дао заповест да помажу мање срећне, православне цркве, епархије и парохије широм света и даље проводе филантропске програме за помоћ свима којима је потребна.


Доносимо неколико извештаја о црквеним активности само од овог викенда:


Молдавија


Као одговор на молбу неколико затвореника који служе доживотну затворску казну у Режини у Молдавији, Молдавска православна црква (Московска патријаршија) поклонила је полицу пуну православних књига. Донирана литература је садржавала Библије, молитвенике и другу духовну књигу, јавља Молдавска црква.

У недавно реновираној затворској капели иконе Матере Божје „Радост свих жалосних“ одржан је састанак на коме су свештеници дали савете доживотним осуђеницима и другима који се суочавају са различитим моралним и духовним проблемима.


Украјина 


Украјинска православна черкаска епархија донирала је 23. јула 2.700 долара (100.000 гривни) за лечење деце оболеле од рака, саопштавају из епархије. Половина новца је прикупљена на добротворном сајму одржаном при Саборном храму архангела Михаила раније овог месеца, а половину је лично донирао Његово Високопреосвештенство митрополит черкаски Теодосије (којег украјинске власти држе у кућном притвору од маја и где ће остати најмање до 21. септембра, према последњој пресуди суда).

Формални тренсфер новца обављен је на територији Черкаске епархијске управе. Епархија је болесној деци уручила и пригодне поклоне.

„Наша молитва и пружена финансијска помоћ помоћи ће деци и њиховим родитељима да удахну наду у брзи опоравак од ове тешке болести“, рекао је месни архијерејски намесник протојереј Сергеј Чумак.

Лечење рака је дуго и напорно за целу породицу, рекао је о. Сергеј: „Али Црква познаје лек који спасава од безнађа и очаја — молитву, за чије време очај пролази и нада се улива у душу“. Захвална деца су изразила искрену жељу да у будућности помажу другима.


Грчка


Дана, 25. јула 2023, грчка Православна митрополија Дидимотеиксон, Орестијас и Суфли уручила је пакете са стварима за бебе за 18 новопечених и будућих мајки у настојању да подржи породице и реши низак наталитет у пограничној области са Турском.

Овом чину су присуствовали локални епархијски архијереј, митрополит Дамаскин и функционери ЕУРОБАНКЕ, саопштавају из Митрополије.

Сваки пакет је садржавао одећу, храну, хигијенске артикле и друге неопходне ствари за бригу о беби до првог рођендана.

Добротворни програм су финансирали Митрополија Дидимотеиксон, филантропски програм Атинске архиепископије Апостоли и ЕУРОБАНКА. Митрополит се обратио корисницима програма, истакавши светост живота и дужност родитеља да васпитавају своју децу.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com