Type Here to Get Search Results !

Грчка: Пожар оштетио византијски манастир из 10. века (под заштитом Унеска)

Данас је у пожару тешко страдао знаменити византијски споменик.


Док шумски пожари и даље изазивају пустош широм Грчке, верује се да је пожар у манастиру Светог Луке (Осиос Лукас) из 10. века у Беотији изазван кваром на струји, преноси gercek news..

Манастир је под заштитом Унеска и сматра се најважнијим византијским спомеником у Грчкој. Пламен је избио јуче поподне и уништио једну од најстаријих зграда и већи део околине, јавља новинска агенција Ортодоксија. Срећом, манастир је на време евакуисан и нема људских жртава.

На лицу места био је митрополит тевбански Георгије, који је помагао ватрогасцима колико је могао.

* * *

УНЕСКО пише да је манастир изузетан примерак средњовизантијске верске архитектуре. Организација наводи:

Манастирски комплекс Осиос Лукас, а посебно његов католикон (саборна црква), сачували су свој нетакнути оригинални изглед из 11. века. У ово спадају архитектонски и декоративни елементи, односно мозаици, фреске, архитектонске скулптуре, мермерне облоге и тротоари. Мало је било оштећења или каснијих поправки током векова, као у случају куполе која се срушила и обновљена вероватно у 18. веку.

Интервенције или оштећења на католикону (главној цркви) Осиос Лукас током векова били су минимални. Најважнији од њих догодио се током рата за независност (1821). Споменик су рестаурирали познати византинисти током 20. века. Конкретно, на узоран начин су санирана оштећења, уклоњене су новије интервенције и откривени су почетни елементи цркве (као што су прозорски панели од гипса). Тако је споменик саниран, уз неколико допуна, у првобитном облику, док је аутентичност целине сачувана.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com