Type Here to Get Search Results !

Настављају се покушаји насилног истискивања Украјинске православне цркве из Кијево-печерске лавре


„Настављају се покушаји да се насилно истисне канонска Украјинска православна црква из Кијево-печерске лавре“, рекао је Владимир Р. Легоида.


„Ако су ранији представници државних органа за спровођење закона (ова ознака, нажалост, већ дуго била у супротности са суштином њихових поступака) незаконито спречавали пренос хлеба монасима затвореним у зградама Лавре, сада полиција која наводно треба да прати поштовање закона, генерално блокира приступ житељима манастира магацинима у којима се чувају залихе хране“, рекао је представник Цркве.

Истовремено, приступ Лаври је забрањен не само богословима и искушеницима, већ и Његовом Блаженство митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију и митрополиту бориспољском и броварском Антонију, који руководи пословима Украјинске Православне Цркве.

„Ови незаконити поступци полиције и управе Парка очигледно изазивају насилан сукоб верника и оних који покушавају да им отму манастир“, рекао је В.Р. Легоида.

„Што се тиче покушаја да се житељи манастира осуде на изгладњивање, у историји Кијева и Лавре покушаје изгладњивања су чинили, можда, само страни освајачи. Како се догодило да сада исте немилосрдне грабежљиве методе против највеће верске заједнице у земљи – канонске Украјинске православне цркве – користе украјинске власти? - додао је шеф Синодалног одељења.

Раније В.Р. Легојда је рекао да друга одлука суда која има за циљ принудно исељење монаха из Кијево-печерске лавре само погоршава раскол у украјинском друштву.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru