Type Here to Get Search Results !

Поноћна литија и Литургија са моштима са Свете Горе у грчком приморском граду


Православни верници Александрупоља, грчког града на обали Тракијског мора у источној Македонији и Тракији, оживели су јуче своје поштовање древне византијске традиције.


У част празника Живосносног дрвета Крста (1. август по новом календару), народ је, на челу са својим архијерејем, митрополитом александропољским Антимом, ноћас вишечасовно ишао улицама града, а врхунац је служењем Божанске Литургије у поноћ, саопштавају из Митрополије.

Литијом је обележена и 100-годишњица оснивања Митрополије александрупољске.

Празник Изношења Часног Крста обележава се поводом проношења цариградским улицама  Истинског Крста ради освећења града. Празник је установљен када је град избављен од муслиманског напада силом Крста за време владавине цара Мануела Комнена.

У граду је синоћ оживела традиција  да се иде у литију  доласком изванредног поклона са Свете Горе. Наиме,  архимандрит Јефрем, игуман манастира Ватопеда, поклонио је граду копију Часног крста Светог Константина Великог, чији се оригинал чува у Ватопеду.

У најави литије Митрополија је подстакла верни народ да учествује рекавши:

„Позивамо вас све да останете будни целу ноћ зарад Часног Крста нашег Христа. Остајемо будни целу ноћ толико пута, из много разлога. Останимо будни једном целу ноћ, пратећи свети симбол наше вере док „окружује“ цео наш град својим благословима, наше домове, радње, наш рад и просторије за забаву. И помолимо се Његовој Милости да заштити наш град усред бурних промена и бурног развоја нашег ширег региона који се дешава последњих година.“

По пријему светиње служено је кратко Вечерње уз појање „,Спаси, Господе, људи Твоја…“ и „Кресту Твојему поклањајемсја…“

Крст је потом у литији ношен од цркве до цркве по целом граду до поноћи. Литија је трајала око три сата, а завршила се у митрополијској цркви Светог Николе, где је старац Јефрем Ватопедски служио бденије и Литургију.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com