Type Here to Get Search Results !

Пољска црква прославила чудо Богородице и Мученике 20. века


Залешањи, округ Хајновка, Пољска. - Пољска православна црква прославила је у суботу 29.8.2023. чудотворну Залешанску икону Богородице и Подласких мученика.


30 Подласких мученика канонизовано је у октобру 2019. године, а њихов празник је постављен да се поклопи са Залешанском иконом, која се слави последње суботе у јулу. Још 30 имена додато је у марту 2020. г. Главна прослава одржана је у манастиру свете Катарине у Залешању. Свечаности је благословио Његово Блаженство митрополит варшавски и све Пољске Сава, који је пре само месец данабио у болници због срчаних проблема.

Његово Блаженство се молио у олтару манастирске цркве, док су Литургију служили архиепископ бјелски Григорије и епископ супрасалски Андреј и велики број свештенства.

Празник је почео свеноћним бденијем у петак увече уз учешће верника из целе Пољске. Следећег јутра пред Залешанском иконом одслужен је акатист Богородици, а потом и Света Литургија.

У својој беседи епископ Андреј је нагласио да верни народ добија веру Крштењем и учењем Цркве. У Светом Причешћу се отварамо за пребивање Бога, чиме можемо осветити себе и друге постајући свети. Ко је активан и веран члан Православне Цркве треба да воли Бога и исправно исповедати веру, као што су то чиниле свети мученици Подласја.

У наставку Литургије  митрополит Сава је предводио литију до крста у знак сећања на преминуле становнике Залешања, где је одслужен помен за покој  душа упокојених, а затим су се учесници вратили у цркву да освештају крстове  за нову манастирску цркву.

Митрополит Сава је говорио о манастиру као месту посвећеном свима који су дали своје животе за православну веру. А говорећи о крстовима који ће бити освештани, рече цитирајући светог Јована Дамаскина:

Крст Господа нашег Исуса Христа, и ништа друго, победио је смрт, узео грех прародитеља наших, победио ад, дао нам васкрсење, пружио нам снагу да се уздигнемо изнад временског и саме смрти, припремио повратак у некадашњу срећу , отворио врата раја, ставио нашу природу с десне стране Богу, учинио нас својом децом и санаследницима.

Такође је говорио о значају Крста у свакодневном животу и Крсту као крајњем знаку победе добра над злом.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com