Type Here to Get Search Results !

Саборна крштења у Белорусији и Енглеској


Најмање два саборна крштења одржана су у Православној цркви током викенда.


Дана 28. јула, на празник Светог Владимира Великог и Крштења Русије Божанска Литургије је одслужена у манастиру Светог Јелисеја-Ларишевског у Гнесићима у Белорусији на реци Неман.

Крштењске литургије у част Крштења Русије постале су однедавно традиција за Новогрудочку епархију. Свету тајну крштења је ове године служио надлежни епархијски архијереј Георгије заједно са игуманом тамошњег манастира Аристархом и другим епархијским свештенством, преноси Белоруска православна црква.

Ове године деветоро душа се сјединило са Христом у водама светог Крштења.

А следећег дана, 29 људи се сјединило са Христом у цркви светог Нектарија у Батерсију у Лондону. Чин су служили архиепископ тијатирски Никита (Цариградска патријаршија) и месни свештеници за полазнике курса веронауке за одрасле „Откриј Православље“, којим је руководио епархијски канцелар архимандрит Нифон (Цималис).

Ово је било пето саборно крштење полазника курса верске наставе. Недавно је у фебруару крштено 12 људи. До данас је у Цркву ушло више од 100 таквих слушалаца.

Овога пута крштено је и крштено 25 људи различитог порекла и узраста, а миропомазано је четворо. Омладинска Тијатирске архиепископије подарила је свакој особи крст за крштење и белу свећу за службу. После чина крштења уређен је пријем за све присутне.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com