Type Here to Get Search Results !

Почела литија до Почајевске лавре и поред покушаја полиције да свакога спречи


Власти у Западној Украјини вредно раде на блокирању хиљада верних православних хришћана који покушавају да наставе своју вековну традицију молитвеног одласка у Успенску Почајевску лавру поводом њеног храмовног празника Успење Пресвете Богородице 28. августа.


Већ неколико векова православни хришћани су сваке године 19. августа, на празник Преображења Господњег, кретали из Каменец-Подољског на путу ка Лаври, удаљеној 125 миља. Разне друге литије крећу и из других градова и села.

Међутим, као и прошле године, власти чине све да зауставе вернике: аутобуси са верницима поклоницима бивају искључени, улази у градску саборну цркву су блокирани, а власти мушким учесницима уручују  нека упозорења.

С друге стране, гркокатолицима и хасидским Јеврејима је дозвољено да организују ходочашћа, саопштава Информационо-образовно одељење канонске Украјинске православне цркве.

Током овог традиционалног поклоничког путовања свако има „прилику да донекле преиспита своје тело и душу, да научи да саосећа са ближњима, да се смирава, да духовно очврсне, да покаже хришћанску љубав и врлину“, пише УПЦ. Последњих година то је била и прилика да се молимо за мир у Украјини.

За верне Украјинце литија је и „посебна пројава љубави према Пресветој Богородици и Успенском манастиру, који је под заштитом Богородице“.

Али ове године литија је званично забрањена у одређеним градовима и крајевима. Градоначелник Каменец-Подољског Михаил Поситко је рекао да ће учинити све да спречи народ да молитвено дође у манастир, назвавши то „провокацијом“.

Тако је 18. августа ујутру полиција  је опколила Саборну цркву светог Александра Невског у Каманец-Подољску и почела да демонтира шаторе у којима традиционално бораве поклоници пре почетка литије. Истог дана, власти су почеле да деле упозорења на неколико локација.

На другим местима, полиција и Служба безбедности заустављали су поклонике, према њима су се понашали веома грубо, и терали их да се врате кућама. Поклоници који су успели да наставе свој пут, принуђени су на то озбиљним заобилазницама, јер им је онемогућен пролазак кроз поједина места.

Полицајци и агенти Службе безбедности бележе личне податке учесника и обећавају им „велике проблеме“. Возачима аутобуса који превозе поклонике изненада су одузете дозволе.

С друге стране, УПЦ примећује да је гркокатолицима дозвољено да одрже најмање пет ходочашћа овог лета, поред ходочашћа римокатолика; и Виктор Јеленски, отворени антиправославни шеф Државне службе за етничку политику и слободу савести, недавно је изјавио да је Украјина спремна да прихвати 30.000 хасидских ходочасника у Уману.

Упркос напорима власти, очевици кажу да се у Почајевској лаври тренутно налази око 3.000 људи.

* * *

Традиција крсног хода од Каменец-Подољска до Почајева везана је за исцељење слепе девојке Ане Акимчук код Почајевске иконе Богородице. У спомен на тај догађај, архиепископ Инокентије, свети архимандрит манастира, установио је недељно читање акатиста пред чудотворном иконом. И сваке године поклоници ходају путем мале Ане и њене баке са молитвом на уснама у знак сећања на тај догађај. Ходали су током рата са нацистима 1941-1945, ходали су и у атеистичком совјетском времену. Сви покушаји бољшевика да забране Почајевски крстни ход - литију били су неуспешни: верници су и даље ишли у литијама сматрајући то молитвеним подвигом, обилазећи путевима, ходајући у малим групама и често ноћу.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com