Type Here to Get Search Results !

Почела недељна литија у част најомиљеније белоруске светитељке


Дана, 18. августа, уочи празника Преображења Господњег, у Успенском манастиру у Жировици, Гродњенска област, почео је Свебелоруски крсни ход, литија.


Литија је уређена поводом 850-годишњице упокојења свете Ефросиније Полоцке, најомиљеније светитељке Белоруске цркве. Трајаће 9 дана и превалиће се преко 155 миља

Литији је претходио молебан за почетак сваког доброг дела, који су служили архиепископ новогрудочки Георгије, свештенство помесне епархије, манастира и гостујуће свештенство из целе земље које учествују у литији.

Архиепископ је упутио реч поуке, а затим је предводио почетак литије. Молитвени ход ће се завршити служењем Литургије на зидинама Саборне цркве Светог Духа у Минску 26. августа.

У априлу-мају 2020. белоруски верници су превалили 650 миља у част 550-годишњице појаве чудотворне Жировичке иконе Матере Божје.

* * *

Преподобна Ефросинија је била кнегиња из 12. века, која је изабрала анђелски живот монаштва, заволевши молитву од детињства. Основала је Спасо-Преображенски манастир у Селцу, а њеним залагањем је 1161. године подигнута Саборна црква која је опстала до данас. Она се мирно упокојила у Господу док је била на поклоњењу у Светој земљи 1173. године.

Свети синод Белоруске православне цркве издао је у јуну посланицу у част њене годишњице.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com