Type Here to Get Search Results !

Владимир Легојда: Још једна одлука суда с циљем принудног исељења монаха из Кијевопечерске лавре само изазива раскол у украјинском друштву


Привредни суд Кијева признао је законитим раскид уговора о бесплатном коришћењу „култне државне имовине“ закљученог између Успенске Кијевопечерске лавре и истоименог Националног резервата (парка). Одлука је донета на судском рочишту 9.08.2023. Како је наведено, то се односи на просторије Доње лавре, наводи портал Православни живот.


Према речима адвоката Лавре протојереја Никите Чекмана, адвокати Цркве већ припремају жалбу.

Председник Синодалног одељења за односе Цркве, друштва и медија В.Р. Легоида је изјавио:

„Ово је још једна незаконита пресуда, којих је, нажалост, све  више последњих година. Она очигледно није усмерена само на протеривање монаха Кијевопечерске лавре са њихових родних зидина, већ има веће циљеве – потпуно уништење канонске Украјинске православне цркве“, рекао је представник Цркве.

Према његовим речима, „нема озбиљне наде да ће овај још један незаконит чин украјинских власти бити примећен и осуђен од стране међународних организација позваних да заштите права верника. Највероватније ће то још једном бити игнорисано“.

„Са сигурношћу можемо рећи да ће покушај насилног исељења монаха канонске Цркве из Кијевопечерске лавре изазвати нови круг конфронтације између украјинских власти и верника и даљи раскол у друштву“, закључио је В.Р. Легоида.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru