Type Here to Get Search Results !

Мировни конгрес Сант Егидија у септембру у Берлину


Очекује се до 2.500 учесника - Тема скупа "Усудите се да радите на миру. Религије и културе у дијалогу"


Међународни мировни конгрес Заједнице Сант Егидио одржаће се ове године, а први пут у Берлину. Од 10. до 12. септембра очекује се до 2.500 учесника да размишљају под мотом "Усудите се да радите на миру. Религије и културе у дијалогу". После Ахена (2003), Минхена (2011), Минстера и Оснабрика (2017), скуп је планиран по четврти пут у Немачкој. Циљ састанка је да се развије алтернативна визија за будућност. С обзиром на поновно избијање рата у Европи и драматичне сукобе, ово је хитно потребно, пише Заједница на свом сајту. Сви догађаји ће такође бити доступни путем онлајн стриминга.

Према организаторима, између осталих, очекује се да ће говорити немачки савезни председник Франк-Валтер Штајнмајер и савезни канцелар Олаф Шолц, велики шеик и имам каирске џамије Ал-Азар Ахмад Ал-Тајиб и главни израелски рабин Давид Ла. Из Аустрије ће, између осталих, учествовати и главни рабин Јарон Енгелмајер. Током састанка, католичке школе у ​​Берлину ће остати затворене како би ученицима омогућили да присуствују догађају.

Према речима председника Заједнице Марка Импаљаца, састанак би требало да буде екуменски догађај. Берлин је изабран за место састанка због своје улоге главног града Немачке, али и историје: „Берлин је град у коме су пали зидови – то је оптималан предуслов ако можемо да кажемо да смо у граду који је показао свету да може не само да се подигну зидови, него и да се сруше."

Тема састанка био је и рат у Украјини. Заједница се сада налази у више од 70 земаља. У многим од ових земаља води се рат. „И заиста доживљавамо да је рат отац сваког сиромаштва“, каже Импаљацо.

Ислам је после 11. септембра 2001. идентификован као религија насиља. Али од тада се догодило супротно“, рекао је Импаглиацо. Ислам је предузео значајне кораке на путу ка миру. „Ако нема састанака као што су наши мировни састанци, морали бисте да их измислите“, рекао је Импаљацо. „Од тада су се религије јасно оградиле од насиља које је плод ових сусрета.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at