Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Пророк Илија се моли за оне који ревносно прославају Бога


Свети пророк Илија усрдно се моли Богу за оне који ревносно прослављају Бога радије него себе, а Бог заузврат благосиља овоземаљски живот оних који живе за вечност, проповедао је на Илиндан предстојатељ Украјинске православне цркве.


Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије прославио је празник пророка Илије у храму који носи име великог пророка у Кијеву. Придружило му се неколико његових викарних епископа, већи број свештенства и стотине верника, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Првобитна црква пророка Илије је најстарија позната црква у Кијеву. Помиње се у Повести о прошлим годинама, у причи о уговору кнеза Игора са Византијом 944. године — више од 40 година пре крштења Русије 988. године.

После прочитаног светог Јеванђеља Његово Блаженство се обратио верном народу првојераршком проповеђу:

„Свети пророк Илија, велики ревнитељ славе Божје, данас се пред Богом моли за оне који ревнују да својим животом славе не себе или неког другог, него Бога. Исправан живот је када нас људи погледају и кажу: Да, постоји истински Бог који је створио Небо и Земљу; ја то видим у животу овог човека, јер је он проповедник, сведок овог истинитог Бога.

Према речима митрополита Онуфрија, ми сведочимо Бога испуњавањем божанских заповести. То је „кад човек не живи стихијски, занимајући се за овај свет,за ствари које су данас једно, сутра друго, него живи небеским интересима, нтереса вечности“, објаснио је он.

„Земљу не заборављамо, бринимо о свом овоземаљском животу, али знајмо да је Земља наше привремено пребивалиште, а на небу нас чека вечни живот човека.“

А квалитет нашег земаљског живота зависи од тога колико смо предани Богу:

„Ако волимо и поштујемо Бога, молимо Му се, онда Бог даје благослов на наш овоземаљски живот и он је срећан, миран и радостан за нас. Ако не поштујемо Бога, ако га вређамо својим понашањем, речима, поступцима, онда нам живот постаје тежак, компликован, испуњен тугом и болестима.“

Његово Блаженство је охрабрило све да свој живот изграђују по законима Божијм,

„да благослов Божји буде на нашој земљи, да престане крвопролиће, да се оконча рат, да Господ благослови земљу нашу миром, да дане своје проведемо у миру и радости, и да се удостојимо да у следећем веку будемо тамо где је данас свети пророк Илија, заједно са свима светима прослављајући једнога Бога у Тројици.“

После Литургије прочитане су посебне молитве за мир у Украјини и да Бог благослови људе у невољи и пострадале.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com