Type Here to Get Search Results !

Верска литија у Букурешту чисти улице после ЛГБТ параде


Неколико хиљада људи учествовало је у ЛГБТ маршу поноса у главном граду Румуније почетком јула у знак протеста због могућег усвајања закона којим би се забранила ЛГБТ пропаганда у земљи.


Предлог закона, сличан оном који је усвојен у Русији 2013. и Мађарској 2021. године, усвојио је Сенат у мају и очекује се да ће касније ове године доћи пред Скупшрину. Док је хомосексуалност у Румунији декриминализована од 2001. године, геј паровима није дозвољено ни да се венчају, нити да ступе у грађанске заједнице.

Дан после ЛГБТ параде одржана је верска литија ради чишћења улица и спирања прљавштине у Букурешту. Литију није организовала Румунска православна црква, али су јој се придружили свештеници, монаси и лаици, преноси Outlook.

Народ је носио иконе, а свештеници су шкропили народ и улице светом водицом током литије која је ишла истим путем којим и парада поноса дан раније.

Православна црква поновила је свој став о хомосексуалним заједницама и грађанским заједницама у мају након што је Европски суд за људска права наложио да држава мора признати и штитити истополне везе.

„Са моралне тачке гледишта, грађанско партнерство је сурогат брака и деструктивни елемент духовног и моралног поретка у друштву“, рекао је портпарол Цркве Василе Банеску.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com