Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Пресвета Богородица је више него ико доживјела Васкрсење


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, служио је на Велику Госпојину, 28. августа Свету службу Божију у манастиру Ком на Скадарском језеру.


Митрополит Јоаникије је свима честитао данашњи празник и славу ове светиње, рекавши да прослављамо ону која је родила Спаситеља свијета, Сина Божијега и Сина човјечијега, који је нама устројио спасење и када прослављамо Њега, прослављамо и Пресвету Дјеву која Га је родила. ”Он је као човјек био распет и на крсту раширио своје руке, загрливши тако цио свијет”, рекао је и објаснио да је то као кад имамо неког пријатеља, па је његов успјех и наш и обратно, а то је само блиједа слика односа Спаситеља и нас људи, Он је побиједио смрт и нама даровао ту побједу својим Васкрсењем.

Владика је нагласио да је сваки Богородичин празник у животу Цркве славан, али ипак видимо да су понајљепши храмови Божији посвећени Успенију Пресвете Богородице. ”Пресвета Богородица је више него ико други доживјела славу Васкрсења свога сина, а њезино Успеније је било живоносно”, нагласио је Владика објаснивши да је Христова смрт била животворна, чудо својствено само Богу живоме, а Пресвета Богородица је постала причасник Његове смрти. Такође је нагласио да је њена смрт била преславна и означава сједињење са Христом. ”Како да смрт савлада мајку живота, ону која је родила извор живота, а то је Господ Исус Христос”, рекао је и додао како је манастир Ком мали, скроман и до недавно запуштен манастир, али је пропојао, обновљен и његову службу ништа није могло уништити.

”Овој служби ништа не недостаје, она је такође прожета радошћу и славом и светлошћу Божијом и зато је тако узвишена иако је скромна”, рекао је и додао да нема ништа љепше од скромности у којој присуствује узвишеност. ”Нека Господ надопуни наше недостатке и немоћи, нека излије Своју милост на наш род православни, на цио српски народ, посебно на Црну Гору”, рекао је Владика Јоаникије, нагласивши да нам понајвише фали братског разумијевања и слоге, а да бисмо тога имали треба да се доказујемо у љубави према Цркви, отаџбини и роду и да гледам,о не своју, већ корист својих блжњих, а у славу Божију.

”Манастир Ком чува памћење и на Светог Јована Владимира, на Немањиће и посебно на Црнојевиће и Петровиће. Нека би Господ Бог дао нашем оцу Филипу снаге, смирења, здравља и прегнућа да доврши обнову ове светиње и да овдје заживи монашко братство, да ова светиња пропоје”, рекао је и захвалио домаћину славе, господину Бранку Мишуровићу и његовој породици, која је из љубави према овој светињи данас припремила послужење након Свете литургије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска