Type Here to Get Search Results !

Турска најавила пројекат јачања стабилности Свете Софије

Турска ће ускоро почети нове радове на реновирању чувене Аја Софије у Цариграду.


Историјску Саборну цркву је посетио 21 милион туриста и верника откако је пре три године поново претворена у џамију, што је значајно оптеретило грађевину. Поред многих притужби на оштећење зграде, сеизмолози већ годинама упозоравају на то да би у Цариграду могло доћи до великог земљотреса.

Зато ће Турска започети рад на јачању стабилности зграде, недавно је најавио министар туризма и културе Мехмет Нури Ерсој, преноси CNN Greece. Турска влада је основала комисију за проучавање специфичних потреба грађевине након чега ће започети радови на рестаурацији.

„Ако питате шта ће бити, пре свега, малтер споља биће очишћен према одобреним рестаураторским радовима од стране Управног одбора. Затим, конкретно у куполама, знате, куполе са оловним кабловима. Старе оловне површине биће уклоњене,“ рекао је министар Ерсој.

„Пукотине у куполи испод олова биће поправљене, посебно пукотине које проширују цурење изазвано течностима као што су киша и снег, а затим ће оловни покривач бити поправљен и постављен на своје место.

Радиће се и на минаретима.

Према речима министра, Аја Софија ће остати отворена све време реновирања.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com