Type Here to Get Search Results !

Саветовање за вероучитеље митрополије дабробосанске и епархије захумско-херцеговачке


У петак, 25. августа 2023. године, одржано је Стручно савјетовање за вјероучитеље митрополије дабробосанске и епархије захумско-херцеговачке. Савјетовање је одржано у амфитеатру Богословије “Светог Петра Дабробосанског“ у Фочи (Велечеву). 


Савјетовање је након молитве “Благословен јеси Христе Боже наш,…“ отворио Предсједник Катихетског одбора епархија у Републици Српској и Федерације БиХ Његово Преосвештенство митрополит дабро-босански Г. Хризостом,  Након поздрава учесника семинара и уводних напомена Господина Митрополита, приступило се програмском дијелу Савјетовања. Први предавач на овом Савјетовању био је протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, архијерејски замјеник и декан ПБФ “Свети Василије Острошки“ у Фочи. Тема његово излагања гласила је: “Библијски приступ у васпитању дјеце“. Други стручни предавач била је госпођа мр Александра Саламандић, специјалиста медицинске психологије Медицинског факултета у Фочи. Тема њеног излагања била је: “Како препознати проблеме дјеце у одјељењу и како им помоћи?“. Трећи, такође стручни предавач, био је мр Александар Миладиновић, из ПА Бања Лука. Тема његовог излагања гласила је:  “ Изазови савременог друштва – ученичко и интернет насиље. 

Четврти предавач био је др Славољуб Лукић из  РПЗ Бања лука. Тема  његовог предавања била је:  „Брига о дјеци – обавеза и одговорност“.

Након сваког излгања вјероучитељи и предавачи дискутовали су, постављали питања и добијали одговоре на постављена питања.

На крају Савјетовање је затворио Високопреосвећени Господин Митрополит који је у свом завршном обраћању рекао:….“ примијетили сте да смо овогодишње савјетовање посветили дјеци – тј. ученицима, тим младим људима, пред које ви излазите и предајете им Ријеч Божију. То је велика част коју вам је Црква повјерила, али и одговорност. Овим предавањима хтјели смо да вам скренемо пажњу и да водите рачуна о дјеци, ученицима, њиховим проблемима. Чули смо данас пуно тога,…… Морате им помоћи, прије свега љубављу и разумијевањем, одговорношћу вршите повјерену вам службу учења дјеце. …. Знам, то није нимало лако, али потрудимо се да будемо достојни послања….“


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска