Type Here to Get Search Results !

После инцидента на Преображење ССЦ позива Израел да престане да омета хришћанско богослужење


Светски савет цркава је забринут због кршења верских слобода и ограничења хришћанске заједнице Свете земље.


У понедељак, 21. августа, генерални секретар ССЦ-а, преч. проф. др Џери Пилеј, објавио је изјаву у којој изражава забринутост после празника Преображења Господњег када су израелске власти спречиле хиљаде верника да присуствују богослужењима на гори Тавору –  месту Преображења Господњег.

Инцидент „долази након узастопног узнемиравања хришћана у Јерусалиму, Хаифи и другде“, пише др Пилеј.

Његова изјава у целости гласи:

Хиљадама православних хришћана био је забрањен приступ гори Тавору, у Доњој Галилеји, месту Преображења Исусовог. Израелска полиција је блокирала пут док су се верници кретали ка том светом месту у петак, 18. августа 2023. године.

Не мање од 1.000 аутомобила чекало је на више контролних пунктова које је поставила израелска полиција, па су због тога били задржани два и по сата. Међу онима који су заустављени био је и др Ауде Квавас, члан Извршног одбора Светског савета цркава.

Верници су били изненађени што је издата забрана спречавања окупљања на гори Тавору и отвореном простору, а полиција је навела забринутост за безбедност учесника. Неколико дана раније одржан је састанак Православног сабора у Назарету и израелских власти, кад је договорено да се тај догађај одржи.

Ометање хришћанске прославе на гори Тавору долази након узастопног узнемиравања хришћана у Јерусалиму, Хаифи и другде. Предстојатељи локалних Цркава у Јерусалиму давали су саопштења тражећи подршку и заштиту присуства домородачких хришћана.

Светски савет цркава са забринутошћу сматра неприхватљивим нарушавање верских слобода, ускраћивање богослужења и ограничења живота хришћанске заједнице у Светој земљи под изговором безбедности. Светски савет цркава позива Владу Израела да дозволи да се хришћанско богослужење и догађаји у заједници одвијају слободно и да заштити права верске слободе за све људе.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com