Type Here to Get Search Results !

Кијевске богословске школе принуђене да напусти Кијевопечерску лавру


Кијевска духовна семинарија и Духовна академија принуђене су да напусте Кијевопечерску лавру, која им је вековима била дом.


Украјинска влада је недавно затворила Доњу лавру, где се налазе школе и где живе њихови ученици и студенти, и притом одобрила приступ само неколицини одабраних. Дакле, ако би студенти из било ког разлога напустили територију Лавре, не би им био дозвољен повратак.

Чак је и Његовом Блаженство митрополиту кијевском Онуфрију, првојерарху свих православних хришћана у Украјини, забрањен улазак на територију Доње лавре, где има резиденцију.

С обзиром на ову ситуацију, школа је принуђена да се пресели у Голосејевски манастир, такође у Кијеву, извештава протојереј Николај Данилевич, заменик начелника Одељења за спољне црквене односе Украјинске православне цркве.

Осуђујући тај потез, о. Николај је такође охрабрио ученике:

Кијевска духовна академија и Богословија се селе из Лавре у Голосејевски манастир. С једне стране, штета, јер је много тога у нашем животу повезано са Лавром, а са друге стране, то је често пут хришћана. Али „кад вас прогоне у овом граду, бежите у други“ (Мт. 10,23).

И не брините превише, него наставите да радите и динамично развијајте свој хришћански и црквени живот на новом месту.

Нису битни зидови или собе; људи су ти који су важни. Хришћанство је настало као заједница, као заједница људи, без зидова и спољних зидова. И чини ми се да нас Господ периодично подсећа на то у историји када допушта неким спољним силама да руше цркве, или их отимају, или из њих протерују хришћане. Хришћанство није настало у цркви  као згради— то не смемо заборавити. Иако је повезано са црквама и подиже своје цркве, али не зависи од њих. Зато што може да створи више, и било где. Јер је више од црквеног здања.

Једна богослов је рекао Савезу православних новинара да је у Голосејевском манастиру већ додељена зграда за становање и учење и академска црква. Селидба би требало да буде завршена до 9. септембра.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com