Type Here to Get Search Results !

Слава сокобањског храма; богослужио Епископ Иларион


На Преображење, 19. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је Литургијом у Преображењском храму у Сокобањи. 


Владици тимочком саслуживали су протојереји-ставрофори Петар Милинковић, Алекса Симеуновић и Љубомир Јовановић, протојереј Александар Лазић из Сомбора, протонамесници Ивица Станковић и Немања Тобић и архиђакон Илија (Јовановић).

Честитајући сабраном народу и оцима празник и храмовну славу владика Иларион је изразио своје задовољство што су храм и црквена порта испуњени народом додавши: „Радост бива све већа ако знамо да су наша места све малобројнија, да су породилишта све празнија.“ Беседивши на прочитани јеванђелски одељак, о празнику Преображења Господњег, Епископ је казао да осим гора, планина и брда у смислу географских појмова и топонима постоје и духовне висине. „На те духовне висине може да дође свако ко заволи Бога свим срцем својим, свим умом својим, свом снагом својом и свом душом својом. Онај ко то учини биће кадар да воли ближњега свога као самога себе“, рекао је владика.

После архијерејске Литургије, владика је благословио славске дарове а потом преломио колач. Дарове је принео г. Бранислав Ранђеловић а догодине ће колачар бити г. Бојан Алексић из Сокобање, обојица из Сокобање.


Извор: Епархија тимочка