Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије благословио пацијенте Специјалне болнице „Рудо“ у Београду


Рече Господ: Болестан бејах, и посјетисте ме. Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије посјетио је јуче (23. августа), у поподневним часовима, љекаре, медицинско особље и пацијенте Специјалне болнице за рехабилитацију и ортопедску протетику „Рудо“ у Београду.


Дежурни љекар др Бранислав Марковић (унук знаменитог београдског проте Првула Вељковића) упознао је Митрополита Јоаникија са историјатом овог здравственог центра, профилом медицинске дјелатности, капацитетом, као и бројем и стањем тренутних корисника.

У поучној ријечи Митрополит Јоаникије је са сабранима подијелио духовна искуства сусрета са рањеницимо и инвалидима рата који су били на опоравку у Војној болници Мељине у ратне дане деведесетих година, док је палио кандило пред иконом Богородице Савинске, вршећи службу игумана манастира Савина. Посебно је нагласио значај воље, како за здравог тако и обољелог човјека, јер када човјек има вољу он добија снагу, па смо често свједоци да и када је у проблему, он у свом окружењу шири оптимизам.

“Овај живот овдје није све и свја, важно је како човјек живи, како мисли. Наш старац Тадеј је говорио: Какве су ти мисли, такав ти је живот. Ако имаш свијетле, позитивне мисли и живот ти је такав, ако имаш мрачне мисли, иако си физички најздравији човјек на свијету, нијеси добро. И то је тачно, такво је искуство! Та воља је, нажалост, данашњем човјеку генерално, а поготово младом, највећи проблем – воља за животом, да нешто предузме, уради… А видите неког човјека који има великих проблема са здрављем, али је пун воље, бори се… Погледајте параолимпијце, ја им се дивим. Свима на здравље, Бог да вас укријепи прије свега добром вољом, добрим мислима, ријечима, па ће и здравље бити добро”, казао је Владика, завршавајући своју бесједу монашком и општехришћанском поруком вјере, наде и љубави Божије.

На крају своје посјете Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је очитао молитве за здравље и благословио пацијенте предавши свакоме иконицу Светога Петра Цетињскога  и црквени календар за наступајућу 2024. годину доброте Господње.

У пратњи Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија били су свештеник Милован Парезановић, службеник Патријаршије, протођакон проф. др Радомир Ракић, умировљени професор богословских факултета у Београду и Фочи и монах др Павле Конидћ, управник Архива Митрополије црногорско-приморске.


Манастир Стањевићи


Извор: Митрополија црногорско-приморска