Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић за Радио-Глас: Митрополит Калист је био загледан у Христа



Катихета Бранислав Илић за Радио-Глас: Митрополит Калист је био загледан у Христа, а ту свештену загледаност је сведочио животом и својим теолошким делима од којих су многа преведена и на наш српски језик

* * *

Повезан садржај:

Катихета Бранислав Илић: У вечни спомен - Митрополит Калист Вер (1934–2022)

Звучни запис разговора


У четвртак 24. августа 2023. године навршило се годину дана од блаженог престављења митрополита диоклијског Калиста (Вера), једног од највећих теолога и осведочених пријатеља српског народа. У духу наведене годишњице, гост Радија "Глас" Епархије нишке био је новосадски катихета Бранислав Илић, који је говорио о животу, делу и неуморном прегалаштву блаженопочившег митрополита Калиста, уз посебан осврт на његова написана дела од којих су многа преведена и на српски језик.

- Угледајући се на митрополита Калиста од чијег се упокојења навршило годину дана, потрудимо се да следимо његов благословени пример који се огледао на различите начине, али је темељ свега била његова непрестана загледаност у Христа. Све је мерио Христом и друге је неуморно приводио Христу. Он није био наш учитељ у конкретном смислу те речи, али је кроз многобројна дела и теолошке радове које ми данас читамо и њима се надахњујемо, на тај начин постао учитељ богословља у чијем срцу је било места за свакога, истакао је, између осталог, катихета Бранислав Илић. 

Гост Радија Епархије нишке је поделио са слушаоцима и један лични детаљ сусрета са блаженопочившим митрополитом Калистом, кога је имао прилике да види и узме од њега благослов, бивајући задивљен његовим смирењем, господственошћу и молитвеношћу. 

- Дивно је што смо се у дану упокојења молитвено сетили овог великог јерарха и професора, ово сећање није комеморација, већ један вид молитвене воштанице и позив свима нама да се угледамо на дивне служитеље олтара које Господ пред нас износи у ово време, а међу којима је блаженопочивши митрополит Калист (Вер), закључио је катихета Бранислав Илић. 


Приредила редакција портала "Ризница"