Type Here to Get Search Results !

У различитим регионима Украјине власти одлучују да забране литије на Велику Госпојину


Молитвене поворке верника УПЦ до Почаjевске лавре угрожавају безбедност државе, сматрају локалне власти.


Власти Ровненске и Тернопољске области Украјине забраниле су верске литије на својој територији до Успенске Почајевске лавре. Верници Украјинске православне цркве традиционално одржавају овакве верске литије у августу за престони, храмовни празник манастира.

Према речима председника Ровненске државне управе Виталија Коваља, одлуку је донео Регионални савет за одбрану 15. августа 2023. године.

„Због опасности по државну безбедност, подржали су забрану одржавања масовних верских манифестација у области Ривне у виду маршева и демонстрација (тзв. „литије“) од 19. до 25. августа“, рекао је Ковал.

Савет одбране Тернопољске области донео је сличну одлуку 11. августа. Према речима председника Тернопољске државне управе Владимира Труша, верској процесији су се противили представници војске, службе државне безбедности и полиције.

„Савет је одлучио да забрани литију верника Украјинске православне цркве у Почајевску лавру. Позивам службенике за спровођење закона да предузму неопходне мере за спречавање масовних окупљања које организују присталице УПЦ“, рекао је Труш.

Подсетимо, раније су власти Хмелницког и Виницког региона Украјине забраниле одржавање литија које су водиле у Почајевску лавру.


Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org