Type Here to Get Search Results !

Свети Синод Руске Цркве у литургијски календар унео низ недавно прослављених српских светитеља


Свети Синод Руске православне цркве на заседању 25. августа 2023. у Санкт Петербургу под председавањем Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, донео је више одлука о светитељима и празницима, и уз то прибројао Сабору светих неколико нових светитеља.


Конкретно, Синод је решио да се Сабору новомученика и исповедника Руске цркве додају три имена, с тим што ће се они помињати на дан своје мученичке кончине: јереј Леонид Серебреников (25. децембар/7. јануар), јереј Филип Распопов (новембар 23/6. децембар), и јереј Василиј Носов (21. септембар/4. октобар).

Ако се пронађу, њихови остаци треба да буду поштоване као свете мошти, а у њихову част ће се насликати иконе, наводи Синод. Свети Филип треба да се уврсти  и у Сабор Светих самарских, а Свети Василије у Сабор Светих чељабинских.

Синод је установио и празник Свих Светих просијавших у земљи Немачкој, који ће се обележавати у недељу најближу 20. септембру/3. септембру.

Немачке епархије су формално почеле да прикупљају материјал о житијима својих локалних светих 2018. године, а 2022. године подаци су достављени Синодалној комисији за канонизацију светаца, која је проучила материјале и проследила их Синоду.

Тренутно је руски Синод благословио уврштење 12 светаца, а још се разматрају и житија других:

Свештеномученик Бонифације, архиепископ Мајнца, просветитељ Немачке (754);

Свештеномученик Ауреја, епископ Мајнца (436);

Мученик Маврикије и други са њим: Гереон, Касије, Флорентије и други војници (око 300.);

Мученица Афра Аугзбуршка (304);

Свети Максимин, епископ трирски (347);

Свети Матерн, први епископ келнски (4. век);

Свети Корбинијан, први епископ фрајзиншки (725/730);

Свети Вилиброрд, архиепископ утрехтски (739);

Свети Буркард, епископ вирцбуршки (753);

Свети Ансгар, архиепископ хамбуршки (865);

Свети Лиоба Бишофсхајмски (728);

Преподобна Валпурга Ајхштетенска (779)

Синод је такође формално признао посмртне остатке пронађене на Сабору Господњег храма у Старопишминску, Свердловска губернија (код Екатеринбурга) 2022. године, као свештеномученика ђакона Јована Плотњикова, кога су бољшевици погубили 1918. године, и дао благослов да буду поштовани као такве.

Руски Синод је и у руски литургијски календар формално унео низ недавно прослављених српских светитеља, међу којима су свештеноисповедник Свети Иринеј (Ћирић) Бачки (24. март/6. април), Свети мученици житомислићки који су зверски мучени  и убијени од усташа 26. јуна 1941. (13/26. јуна) и стотине Светих мученика логора Јастребарско и Сисаку Хрватској (13./26. јула).


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com