Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије: Да праштајући другоме, направимо предуслов за милост Божју


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је на празник Светог Рафаила Банатског, у уторак 29. августа 2023. године, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог апостола Томе, у Подбишћу код Мојковца.


Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа овог краја.

Ријечима архипастирске бесједе сабранима се обратио Владика Методије, напомињући да је лијепо сабрати се у малом али знаменитом мјесту Подбишћу, и у новоосвештаном храму се помолити Господу.

„У данашњем Јеванђељу се каже, кад је Господ ишао са својим ученицима, кренувши у Јерусалим, требали су да прођу кроз неко село прије града Јерусалима, то су последњи дани Његове проповједи земаљске пред страдање, и онда је послао неке од ученика као претходницу да им приготове мјесто за конак и да се окријепе после дугог пута. Људи у том селу, кад су чули да они иду у Јерусалим нису хтјели ни да чују за њих, ни да их приме и отказали су им гостопримство и рекли да их се прођу. Кад су они то рекли Христу, извијестили Га Његови ученици, они, осјетивши моћ и силу божанску коју је Христос имао, лијечећи убоге, оживљавајући умрле и Лазара је претходно, Четвородневног оживио после четири дана у гробу које је провео, и осјетивши ту моћ и силу они су предложили Учитељу свом Господу каже: Хоћемо ли рећи да сиђе огањ с неба и да спали све те сељане који нису нама, великима и светима дали гостопримство“.

„Он се окрену према њима, па им запријети: Нисам дошао ја овдје да душе људске погубим, него да их спасем. Онда им је запријетио и на тај начин их призвао себи да знају да су слаби људи. Могли су и они бити у улози људи тог села, који су им одбили гостопримство, да је милост Божја то што су они изабрали као апостоли, да се нису много чему научили, те три године, слушајући Његову проповјед и гледајући Његова чудеса, која је творио и да не би од те гордости, високоумља свог оали са оне висине с које је пао и свијетли анђео кад се погордио и пао у поднебесје, истјеран са небеског и божанског простора. Да се то не би десило Он им је запријетио и рекао им да се упамет врате и да је циљ наш да се, не само ми као појединци будемо специјалисти за своје лично и само своје спасење, него да све учинимо да се трудимо за спасење заједнице, цјелокупног људског рода“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Сваки човјек који је створен руком Божјом и по лику Његовом, а данас, додао је Владика, Нерукотворени образ Христов празнујемо, а тај Његов лик је дао сваком човјеку који је ушао у матицу живота и добио је на дар овај живот.

„Преко тог земаљског живота живећи да сазнамо за истинитог и правог Бога, а Бог ће наћи начина да се свакоме, на неки начин, јави, пројави и да човјек, који год се роди на овој земљи, ком год народу или вјери, да некако до сваког срца и душе, Он само зна како ће наћи пут и да човјек направи опредјељење између свјетлости и таме, бића и небића, добра и зла, вјечног и непролазног живота или пролазног, сујетног, овоземљског и пропадљивог живота“.

„То је поука данашњег Јеванђеља, поука нама да учинимо све колико је до нас, да се измиримо са сваким човјеком и са сваком душом овдје на земљи, која хода и са сваком твари, птицом у гори и рибом у води, са сваким на овом свијету и да тако направимо предуслов за милост Божју која ће се излити, ако Бог да, на нас и даровати нам оно што нам је обећао Христос ако будемо другима праштали да ће и Он опростити нама. Ако опростимо другима ситнице, опростиће Бог и наше крупнице“, поучавао је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Овом приликом су уручене архипастирске грамате најзаслужнијима за изградњу храма Светог апостола Томе у Подбишћу. Грамате су додијељене: Браниславу Раденовићу из Бара, др Љубодрагу Минићу из Београда, Вукосаву Минићу из Мојковца, породици упокојеног Вукомира Раденовића из Мојковца, Марку Миловићу из Бара, Дарку Марљукићу из Канаде, Марку Бату Царевићу из Котора, Владети Влатку Ракочевићу из Мојковца, Велимиру Сошићу из Мојковца, Радосаву Лутовцу из Мојковца и предузећу САГА-ТРАНС Д.О.О из Београда. 


Извор: Епархија будимљанско-никшићка