Type Here to Get Search Results !

Уснуо у Господу протопрезвитер-ставрофор Србољуб Марковић (1950-2023)


Дана 4. септембра 2023. године, на празник Светог мученика Агатоника служена је Света заупокојена Литургија у цркви Свете Петке у Лапову.


Свету Литургију су служили: протојереј-ставрофор Миленко Стикић, протонамесник Горан Живковић, протонамесник Дејан Шишковић и ђакон Марко Арсенић. За певницом је појао протојереј-ставрофор Радосав Петровић, протојереј-ставрофор Звонимир Витић и протојереј Александар Марковић са породицом.

У после подневним часовима на опело проти Срби пристигло је и Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован са свештеницима Саборне цркве у Крагујевцу. Њега је сачекало мноштво народа који је дошао да се опрости од проте Србе као и велики број свештеника из разних крајева наше помесне цркве – епархија: крушевачке, браничевске (монаштво манастира Златенац), бачке. Из шумадијске епархије највише свештеника је пристигло из намесништава: рачанског, младеновачког, опленачког и крагујевачког.

На крају опела свештеници су и крсном опходу понели ковчег проте Србе око цркве којој је верно служио 32 године. Потом је учињена литија до његово почивалишта предвођена Његовим Преосвештенством епископом шумадијским Господином Јованом.

У смирај дана учињена је трпеза љубави за покој његове душе и сали око чије изградње он се највише трудио заједно са народом Лапова.

* * *

Дана 3. септембра 2023. године, када Света црква прославља Светог апостола Тадеја, Свету мученицу Васу са децом и Светог Рафаила Шишатовачког у 73. Години живота уснуо је у Господу протојереј-ставрофор Србољуб Марковић после дуге и тешке болести.

Прота Срба рођен је 5. августа 1950. године у Избеници код Варварина од родитеља Будимира и Борике

Завршио је Богословију у Призрену 1972. године, а затим је рукоположен у чин ђакона 24. новембра 1972. године у Саборној цркви у Крагујевцу. Сутрадан 25. новембра 1972. године рукоположен је у чин свештеника у манастиру Драчи од стране епископа шумадијског Господина Валеријана. Постављен је за пароха у селу Даросава 30. новембра 1972. године.

По молби је премештен у Лапово на парохију другу лаповску 30. августа 1981. године Био је старешина цркве у периоду од 1986. до 1992. године За време његовог старешинства урађена је велика сала у порти и црква је покривена бакром.

Дана 5. сепрембра 1989. године у лаповској цркви организована је централна свечаност за шумадијску епархију- прославе пет стотина година од косовског боја када је Свету Архијерејску Литургију служио епископ шумадијски др Сава. Био је активан као делагат у лаповачком Црвеном Крсту од 1995. до 1997. године, када је прикупљао помоћ за пострадале у ратним подручјима.

2002. године од стране администратора шумадијске епархије епископа Василија одликован је чином протојереја, а 2. децембра 2017. године одликован је напрсним крстом од стране епископа шумадијског Господина Јована. Био је у пензији од новембра 2012. године.

Са протиницом Љиљаном има два сина: Петра и свештеника Александра.


Извор: Епархија шумадијска