Type Here to Get Search Results !

Епископи источноамерички Иринеј и ваљевски Исихије на прослави 75. годишњице Богословске академије Свете Тројице у Џорданвилу


Од 15. до 17. септембра 2023. године у Џорданвилу (САД) одржане су прославе поводом 75-годишњице Богословске академије Свете Тројице.


Епископална црква Христова у Куперстауну (Њујорк) била је 15. септембра домаћин концерта „Звона, хорови и задивљујућа виртуозност“, чиме је обележен почетак прославе годишњице.

Концерту су присуствовали Првојерарх Руске заграничне цркве митрополит источноамерички и њујоршки Николај, митрополит северноамерички Сава (Северноамеричка архијереја Антиохијске патријаршије), епископ ваљевски Исихије (Српска православна црква), ректор Богословске академије епископ сиракуски Лука, архипастири, свештенство, дипломци, студенти и гости.

Декан Академије, доктор филозофије Николај Шидловски, пожелео је добродошлицу окупљенима и захвалио им се на сталној подршци Богословској академији Свете Тројице у овој јубиларној години.

На почетку концерта, камерни ансамбл „Осана” под управом Ивана Арлијевског извео је богослужбена музичка дела, а потом је наступио пијаниста Тимофеј Мороу, који је извео композиције посвећене Русији, Француској и Северној Америци. На крају концерта Богословски хор под управом ђакона Николаја Котарда извео је  богослужбена појања. Чуо се снимак звоњаве звона манастира Свете Тројице, који су направили чтеци Иван Келер, Николај Павук и Евграф Јакимович.

Прослава 75. годишњице Богословије у Џорданвилу настављена је 16. септембра академском богословскомконференцијом „Православна семинарија у 21. веку“. Епископи, свештенство, дипломци, студенти и гости окупљени у сбечаној сали поздравили су Првојерарха Руске заграничне цркве митрополита источноамеричког и њујоршког Николаја.

Ректор Богословије епископ сиракуски Лука одржао је говор на тему „Богословска академија Свете Тројице и богословске школе предреволуционарне Русије: сличности и разлике“.

Током дана, професори и гости предавачи држали су предавања на богословске теме.

У трпезарији манастира Свете Тројице приређена је традиционална монашка трпеза, након чега су сви могли да посете књижару, да се помоле у ​​Саборном храму и на гробовима упокојених првојерараха Руске заграничне цркве и монашке братије.

У поподневним часовима, заинтересовани су имали прилику да посете локални Музеј руске историје и нову изложбу „Тајне и одисеје“.

Пре почетка свеноћног бденија, архијереји, свештенство и верници свечано су дочекали Курску-корену и мироточиву Иверско-хавајску икону Пресвете Богородице. Потом је одржано недељно свеноћно бденије у манастирском Саборном храму Свете Тројице.

Прослава 75-годишњице Богословије Свете Тројице завршена је 17. септембра Литургијом којом је началствовао митрополит источноамерички и њујоршки Николај, а саслуживали су: архиепископ монтреалски и канадски Гаврило, архиепископ отавски и канадски Иринеј (Православна црква у Америци), епископ ваљевски Исихије (Српска православна црква), епископ источноамерички Иринеј (Српска православна црква), епископ Иринеј Лондона и Западне Европе, епископ сиракуски Лука, спископ штутгартски Јов, епископ Јероним (Шо), више од 50 епархијског свештенства и гостију у светом чину. Појао је проширени хор Богословије под управом ђакона Николаја Котарда.

Служба је одржана уз велико мноштво верника; многи су се молили на отвореном и у доњој цркви светог Јова Почајевског, где је био директан пренос.

Проповед пред причешће произнео је клирик Саборног храма у Сан Франциску протојереј Петар Перекрестов.

На крају Литургије служен је молебан Пресветој Богородици. Првојерарх Руске заграничне цркве честитао је окупљенима годишњицу Богословске академије и подсетио на значај примера који дају приснопамјатне старешине Богословије, међу којима су и архиепископ Аверкије (Таушев; +1976) , архиепископ Виталиј (Максименко; +1960), митрополит Лавр (Шкурли; +2008). Он је изразио подршку ректору Богословије епископу сиракуском Луки и уверио га у молитве целе Руске заграничне цркве.

Потом је епископ ваљевски Исихије прочитао поздрав Његове Светости патријарха српског Порфирија, који је истакао нераскидиву повезаност Руске заграничне цркве и Српске цркве.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru