Type Here to Get Search Results !

Свети синод Кипрске цркве подржава сексуално васпитање у школама, пратиће садржај


Свети синод Кипарске цркве изгласао је подршку програмима сексуалног образовања у школама у земљи.  Ово питање је у последње време постало контроверзно, јер поједини архијереји заузимају противречне ставове.


Раније овог месеца митрополит Тихик, нови епархијски архијереј Епархије пафоске, оштро је иступио против обавезног сексуалног васпитања у државним школама, рекавши да нови курсеви „имају за циљ да лише нашу децу духовне снаге, отупљују њихов морални сензибилитет и потиру вредности наше 2000-годишње грчке традиције и свести“. У окружној посланици која је прочитана у свим црквама његове епархије, Митрополит је навео да су, према сведочењу родитеља чија су деца прошле године похађала курс сексуалног васпитања, наставници говорили „нечувене и срамотне“ ствари и „увелико скандализовали децу и збуњивали их.” Родитељи су почели да „схватају шта такво образовање на крају намерава да уради“.

Међутим, нови предстојатељ Кипарске цркве, архиепископ Георгије, изјаснио се за курсеве, рекавши: „Не треба да нас заводе екстремни гласови, било да долазе из различитих кругова у Грчкој или су усвојени на Кипру“.

И на јучерашњој седници Свети синод је стао на страну Архиепископа, наводи се у синодском саопштењу. У саопштењу се не наводи како су гласали поједини архијереји.

Синод је „закључио да када су деца од малих ногу изложена свим врстама информација и дезинформација са интернета, неопходно је да се у школи одговорно усмеравају по овом питању“.

„Деца треба да буду информисана да би се заштитила. То, наравно, захтева да се материјал излаже у складу са узрастом како би га деца мога прихватити“, саопштио је Синод и додао да „сматра да су неке од забринутости родитеља и других друштвених група последица претеривања у извештајима који не одговарају стварности.”

Свети синод наводи да ће помно пратити садржај и начин предавања предмета и да ни на који начин не смеју бити укључене „групе које би наметале идеологију“.

Синод ће позвати министра просвете на предстојећу седницу „ради ажурирања и коначне одлуке“.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com