Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх посетиће опатију Панонхалму и Будимпешту


Цариградски патријарх Вартоломеј планира вишедневно путовање у Мађарску од 20. до 25. септембра – Патријарх ће говорити на међународној екуменској конференцији у Панонхалми.


Шестодневно путовање у Мађарску цариградског патријарха Вартоломеја I, који ће посетити мађарску опатију Панонхалму и Будимпешту, биће испуњено крцатим програмом од среде 20. септембра. У његовој пратњи биће, између осталих, и митрополит бечки Арсеније (Кардамакис), који није епископ само за грчке православне вернике у Аустрији, већ и за оне у Мађарској. Патријарх Вартоломеј ће се током боравка у Мађарској састати и са грчким православним свештенством Аустрије и Мађарске.

Путовање Патријарха цариградског у Мађарску долази на позив бенедиктинаца Панонхалме. Ова опатија на Мартинсбергу је, уз катедрални град Естергом, најважнији духовни центар у Мађарској и сматра се важним местом за екуменски дијалог хришћанских Цркава.

Патријарх Вартоломеј ће бити главни говорник на међународној екуменској конференцији у Панонхалми, која ће се фокусирати на тему мира, како је у интервјуу за „Мађар Курир” најавио панонхалмски главни опат Цирил Хортобађи. „Тражите мир и идите за њим!“ Овај цитат из библијских псалама и централни елемент такозваног Бенедиктовог правила јесте мото конференције.

Због многих иницијатива на пољу заштите животне средине патријарха Вартоломеја често називају „Зеленим патријархом“. Опатија Панонхалма организовала је велику екуменску конференцију 2021. и 2022. са истакнутим учесницима, међу којима је био и ватикански кардинал Курт Кох и генерални секретар Синода кардинал Марио Грек.

Према званичном програму, патријарх Вартоломеј ће у среду, 20. септембра, стићи у Будимпешту и одатле отпутовати у Панонхалму. Четвртак је одређен за „приватни програм” Патријарха, у петак ће одржати предавање на Екуменској конференцији, а увече ће присуствовати екуменском богослужењу у базилици светог Мартина у Панонхалми. Богослужење ће предводити кардинал Антоан Камбанда, надбискуп Кигалија у Руанди.

Најзад, у суботу ће бити одржан сусрет са свештенством Грчке православне митрополије Аустрије и Егзархата Мађарске. У Мађарској има између 8.000 и 10.000 верника који припадају Грчкој православној цркви. Цркве и парохије постоје у Будимпешти, Белојанису, Сигетсентмиклошу, Карчагу, Кечкемету и Сентешу. Бечки митрополит Арсеније (Кардамакис) је такође надлежан као егзарх за грчке православне вернике у Мађарској. Помоћни епископ Пајсије (Ларенцакис) је стални представник митрополита Арсенија у Мађарској. За пастирску бригу има и десетак свештеника. Укупно, свештенство Митрополије Аустрије и Егзархата Угарске броји око 30 лица са којима ће се Патријарх састати.

Патријарх Вартоломеј у суботу поподне посећује бенедиктинце у манастиру Бакоњбел. Повод је 1.000 година од доласка св. Гелерта у Бакоњибелу и 25 година од занављања овог бенедиктинског манастира. Патријарх ће учествовати на вечерњу монашке заједнице.

Света Литургија планирана је за недељу 24. септембра у базилици Панонхалме. Очекују се и православни верници из Аустрије. Пре поласка из Мађарске, Цариградски патријарх ће у понедељак 25. септембра одржати предавање у Будимпешти у оквиру екуменског и међурелигијског дијалога о

заштити човекове средине. Конференцију заједнички организују Католички универзитет Петер Пазмани и државни Национални универзитет за јавне службе. Потом ће бити одржан састанак са представницима јавног живота Мађарске.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at