Type Here to Get Search Results !

Откопано још 8 степеница Силоамске бање у којој је Спаситељ исцелио слепорођеног човека


Последњих недеља археолози и радници у Израелу откопали су још осам степеница Силоамског базена (на српском: Силоамска бања) у оквиру великог пројекта који ће јавности - први пут после толико векова - открити управо камење по којем су Исус Христос и многи мушкарци и жене у библијска времена некада ходали.


Пројекат су крајем прошле године објавили Израелска управа за антиквитете, Израелска управа за природу и паркове и Фондација града Давида. Пројекат обухвата ископавања у јужном делу историјског најстаријег подручја Јерусалима под називом Давидов град и на подручју Националног парка Јерусалимске зидине.

Силоамско језерце (резервоар за воду, у српском преводу Силоамска бања) изграђено је пре око 2.700 година за време благочестивог цара Језекије (2. о царевима 20,20). Јевреји су у њему обављали обредно прање. Вавилонци су га уништили око 600. године пре Хр., а касније је поново изграђено, као што је забележено у књизи о Немији.

У хришћанству је познато као место где је Христос исцелио човека слепог од рођења. У Јовановом јеванђељу читамо: „...Он [Исус] пљуну на земљу и начини блато од пљувачке, и помаза блатом очи слепоме, и рече му: „Иди, умиј се у бањи Силоамској“, што преведено значи „послат“. Он отиде и уми се, и дође гледајући“ (Јован 9,6-7).

Иако су неке степеница Силоамског базена и раније биле откопане, последњих неколико недеља откопано је још 8 степеница које нису виђене вековима.

„Откопавања која су у току у Давидовом граду — посебно око Силоамског базена и 2.000 година старог поклоничког пута — представљају једно од највећих сведочанстава о овом великом наслеђу и хиљадугодишњој повезаности Јевреји и хришћани са Јерусалимом“, рекао је Зејев Оренштајн, директор за међународне односе Фондације Давидов град.

На тај начин, цело Силоамско језерце биће доступно посетиоцима и постаће део туристичке руте која ће почети на најјужнијој тачки Давидовог града и завршити се код Западног зида.

„Пола миље која води кроз Давидов град од Силоамског језера на југу и дуж поклоничког пута све до Западног зида и јужних степеница Храмовне горе јесте најзначајнија половина миље на планети. И то не за милионе, већ чак и за милијарде људи широм света“, рекао је З. Оренштајн.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru