Type Here to Get Search Results !

У Радомишлу парохијани Саборне цркве Светог Николаја остали без молитвеног места


Дана 9. септембра 2023. године, током богослужења, бојовници ПЦУ, предвођени свештеником ове структуре Василијем Колишчаком, упали су у Саборну цркву светог Николаја у​​граду Радомишљу, у Житомирској области Украјине. Мушкарци су насилно истиснули свештенство Саборног храма и истовремено почели да обављају свој ритуал, саопштава Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве.


Активисти су покушали да убеде парохијане да напусте цркву „на пријатељски начин“, претећи да би „могло да се пролије крв“. У одговору, верници су рекли да само бране своја уставна права, а даље „како Бог да”.

Полиција се није мешала у оно што се дешавало и само се побринула да не дође до туче. „Активисти” су наставили да ескалирају ситуацију, расправљајући о томе „кога првог гурнути” како би испровоцирали полицајце на акцију. Услед тога, парохијани су изведени напоље, а храм је запечаћен.

Сада Градски савет Радомишља намерава да Саборну цркву светог Николаја препусти заједници ПЦУ, преноси сајт Православни живот позивајући се на Suspilne.media.

Прошле године „активисти“ су одржали скупштину како би овај храм пренели у власништво „ПЦУ“, а затим су „на основу петиција“ верски објекат укњижили као власништво без власника. 29. септембра завршава се период до када се  може оспорити ово решење. Ако се власнички документи не предоче до овог тренутка, канцеларија градоначелника ће се обратити суду како би добила власништво над црквеном имовином.

„Градски савет је покренуо процедуру за укњижбу безвласничке имовине. Тренутно је храм пренет верској заједници ПЦУ у лицу  свештеника Василија Колишчака. Крајем септембра, када истиче рок, предаћемо документе суду да се просторије храма признају као власништво Градског савета, а онда ће одлуком скупштине, уколико посланици гласају, бити званично пребачен у верску заједницу ПЦУ“, рекао је председник Градског савета Радомишља Владимир Тетерски.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru