Type Here to Get Search Results !

Нови грузијски скит освештан на Светој Гори


У понедељак, 28. августа 2023, на празник Успења Пресвете Богородице, на Светој Гори освећен је нови грузијски скит.


Ово  ново светилиште  је трећи грузијски скит на Светој Гори, саопштава Служба за односе с јавношћу Грузијске патријаршије.

Према светогорском уставу, на Светој Гори постоји 20 владајућих манастира, а сви остали скитови и келије метоси су једног од ових главних манастира. Нова грузијска обитељ је метох Велике Лавре. Први грузијски скит је метох Симонопетре, а други Ватопеда.

Нови скит је основан на иницијативу и личним залагањима о. Илариона, грузијског монаха који се већ више од 20 година подвизава на Светој Гори, а уз финансијску помоћ грузијских верника. Отац Иларион је 2018. године постао први грузијски монах који је за 75 година  пострижен у велику схиму на Светој Гори. Чин је одслужен у манастиру Григоријату.

Главну цркву је током свеноћног бденија уочи Успење освештао епископ никортсминдски Вахтанг из Грузијске Цркве. Служено је на грузијском и грчком језику. Богослужењу је присуствовао и архимандрит Методије, игуман српског манастира Хиландара.

Два монаха су званично наведена као чланови новог скита. Оснивач, о. Иларион, постављен је за старешину монашке обитељи.

Манастир Ивирон, један од 20 владајућих манастира, основали су грузијски монаси крајем 10. века, иако је касније постао грчки манастир.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com