Type Here to Get Search Results !

Црква позива међународне организације да ступе у одбрану Кијевске духовне академије коју украјинске власти избацују из Кијевопечерске лавре


Министарство културе и информисања Украјине је последњих недеља више пута потврђивало забрану приступа професорима и ученицима кијевских богословских школа универзитетским зградама које се налазе у Успенској Кијевопечерској лаври.


Раније, у марту и јулу 2023. године, Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил дао је изјаву у вези с намерама украјинских власти да протерају вернике Украјинске православне цркве из Кијевопечерске лавре. Такође, Предстојатељ Руске православне цркве обратио се поруком верским личностима и представницима међународних организација у вези са прогоном старешине Кијевопечерске лавре, митрополита вишгородског и чернобилског Павла.

У вези са све већим притиском без преседана на Украјинску православну цркву и протеривањем њених представника, међу којима су професори и ученици најстарије православне просветне установе у источној Европи, из зграда Кијевопечерске лавре, Његова Светост патријарх Кирил је дао благослов Синодалном одељењу за односе Цркве са друштвом и медијима да објави саопштење у којем позива међународне организације за људска права, светску православну научну и теолошку заједницу, верске и секуларне образовне институције широм света „да се заузму за најстарију православну просветну институцију у источној Европи и предузму све могуће кораке у њену подршку“.

У саопштењу се наводи да је спречавање приступа просветним зградама на територији Кијевопечерске лавре за професоре и студенте Кијевске духовне академије „део државног програма који су украјинске власти одобриле 2022. године, а чији је циљ слабљење и уништавање Украјинска православна црква“.

„Овом безаконом одлуком украјинске Владе настављено је систематско уништавање хиљадугодишњег Кијевопечерског манастира с њим у вези и духовне, интелектуалне, културне и историјске традиције“, наводи се у документу.

Због ометања функционисања духовне школе са историјом дужом од четири стотине година, студенти КДА су „лишени могућности да духовно узрастају на древним светињама Лавре“. „Руска православна црква изражава снажан протест због избацивања Кијевске духовне академије из Успенске Кијевопечерске лавре“, истиче се у саопштењу. 


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru