Type Here to Get Search Results !

Литургијом у Цетињском манастиру почео Дјечији сабор Црне Горе


Под слоганом „Ћирилицом пишем – православљем дишем“, на Цетињу је јутрос почео ХХII Православни дјечији сабор Црне Горе посвећен јубилеју 1160 година од почетка равноапостолне мисије Свете браће Кирила и Методија, а у знаку важности очувања ћириличног писма.


Као и претходних година, Сабор, који је ове године окупио више од 2000 дјеце из свих крајева Црне Горе, као и госте из Сјеверне Македоније, почео је Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру коју је служио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Српске православне цркве и Македонске православне цркве – Охридске архиепископије.

На литургијске прозбе и возгласе одговарао је хор Свете мати Ангелине из Никшића под диригентском палицом професорке Ане Бојић.

У току Свете службе Божије, на малом входу, Владика је миропомозао новокрштене дјевојчице Милу, Мању и Манду.

У 11 часова на платоу испред Цетињског манастира биће уприличено свечано отварање Сабора, које ће благословити Митрополит Јоаникије. Након Митрополитовог поздравног слова услиједиће додјела признања за вјероучитеља године. Подгоричке школе вјеронауке ће затим извести игроказ ”Црква у 13 слика”, након чега ће се публици, игром и пјесмом, представити гости Сабора, дјеца из Струге (Сјеверна Македонија). Потом ће бити пројекција филмова о историји писма и језика од почетка мисије Кирила и Методија до реформе писма и настанка азбуке коју данас користимо. Програм ће бити завршен наступом Дјечијег хора ”Јединство” из Котора.

Након свечаног отварања, припремљен је читав низ радионица, тамичења и активности у којима ће учествовати сва присутна дјеца, наравно свако према својим интересовањима. За оне са наглашеном умјетничком цртом биће уприличене ликовна, пјесничка, рецитаторска, музичка, као и фото и дизајнерска радионица. За оне које интересују страни језици, биће уприличене преводилачке радионице, а за оне који желе да сазнају више о литургијском животу наше Цркве, ту је радионица за израду просфора, гдје ће дјеца моћи својим рукама да умијесе литургијски хљеб и чују много корисних и занимљивих ствари. Спортска надметања подразумијевају такмичење дјеце у фудбалу и кошарци за двије узрасне категорије, такмичење у стоном тенису и шаху, као и дјеци омиљене „игре без граница“. Поред тога дјеца ће моћи да узму учешћа у радионици народних игара и пјесама, радионици хитне помоћи, вјештина преживљавања у природи и на мору, као и радионица самоодбране.

Посебан садржај за дјецу и све госте Сабора током цијелог дана биће и изложба „Ћирилична галаксија” – смјештена на пет пунктова испред Цетињског манастира. Посјетиоци изложбе ће моћи да виде поставку која је реализована веома креативно уз помоћ доста реквизита. Циљ аутора је да се прикажу народи који данас чувају наслеђе Свете браће Кирила и Методија и као званично користе ћирилично писмо. За одржавање ове изложбе заслужне су школе вјеронауке из Горњих Бандића, Колашина, Тивта, Бара и Херцег Новог. Све ове активности одржаваће се симултано до 15 часова, а након завршетка радионица и ручка за све учеснике, отпочеће смотра дјечијих хорова. По завршетку концерта, на бини ће отпочети квиз знања из вјеронауке у ком ће се такмичити најдаровитији и највреднији ђаци, уз громогласну подршку својих другара.

На самом крају манифестације, након квиза знања, биће уручене награде и признања за побједнике у свим категоријама. Такође, овом приликом организатори ће се захвалити посебним благодарницама свима који су помогли одржавање ове благословене манифестације.


Извор: Митрополија црногорско-приморска