Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Драгомир Јовановић: Црква Божја је нови виноград

Прича о злим виноградарима ( Мт 21, 33- 43), сликовитим приказима једна од најбогатијих у Новом завету, доноси низ поука о добрима које Господ даје човеку, једином бићу створеном по образу Његовом, затим љубави, из које шаље Сина Свог међу људе, али и о праведној опомени изабранима за нечињење по речи Божјој. 


„Виноград означава народ израиљски, кога је Бог изабрао да кроз њега проведе спасење целог људског рода, плот око њега законе дате оцима да их предају децу, пивница обећање Месије, док су виноградари народне старешине, свештеници и учитељи“, објаснио је у емисији „Сведочења“ протојереј- ставрофор Драгомир Јовановић, свештенослужитељ при Храму Васкрсења Христовог. 

Слуге, које виноградари пребију, симболизују пророке преко којих је Господ указивао на неопходност поштовања закона (Михеј, Јеремија, Јован Претеча…), док је домаћинов син метафорички приказ Господа Исуса Христа, Сина Бога Вишњега. Наиме, указао је прота Драгомир Јовановић, као што су виноградари убили сина домађиновог, тако су и јеврејски првосвештеници уистину убили Господа Христа. Због тога, Господ ће предати нови виноград  другим, новим домаћинима. 

„Од Христа па надаље прошириће се виноград на цео род људски и неће се састојати само  из народа израиљског, него из свих народа на земљи. Тај нови виноград називаће се Црквом Божјом, а виноградари у њему су апостоли, светитељи, оци и учитељи Цркве, епископи, свештеници и благоверни народ Божји“, истакао је прота Јовановић.


Извор: Радио Источник