Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Пресвета Богородица је постала причасница Христове животворне смрти


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос Свету службу Божију у храму Успенија Пресвете Богородице манастира Дуга морачка код Подгорице.


Након Литургије благосиљан је славски колач.

У архипастирској бесједи Владика је рекао да нема веће трагедије и понижења за човјека од смрти.

“Наши прародитељи Адам и Ева сагријешише, а смрт је последица гријеха. Тако дође смрт у овај свијет. Бог ниојке створио смрт, али је дао човјеку слободну вољу да иде путем живота или путем смрти. А наши прародитељи Адам и Ева, будући прелешћени непријатељем људскога рода и обманом његовом преварени и заробљени, они су скренули са пута живота и цијело њихово потомство трпи последице”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Додао је да је Господ Исус Христос, икако је смрт нешто најјезивије за човјека, управо својом смрћу побиједио смрт.

“Његова смрт није била само преславна зато што је смрћу својом смрт уништио, него је била и живоносна и животворна. Он је то највеће понижење претворио у највећу славу. А то видимо по пПресветој Богородици. Јер, ако бисмо говорили само о Христу и занемарили оно што је Он нама донио својим дјелом искупљења, онда бисмо заправо промашили тему. Он је дошао у овај свијет ради нас и ради нашега спасења. И све што је Он имао, дао је и нама”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Објаснио је да је Господ и нама дао побједу над смрћу.

“Својом смрћу и својим тридневним воскресенијем и нама јер дао побједу над смрћу. Учинио нас је заједничарима и причаницима Његовога васкрсења. Али, прво треба проћи кроз врата смрти. И Пресвета Богородица, која је Њега родила, она је постала причасница Његове животворне смрти, али на такав начин што је и њена смрт била живоносна. Јер, она која је родила извор живота, она је само вратила дуг праоцу Адаму, а њена смрт тјелесна била је прелазак, уснуће. И ми не називамо њезину кончину од земаљскога живота смрћу, него успенијем, уснућем, преласком”, казао је он.

Рекао је да Црква данас прославља икону Богородице Свецарице.

“Зато што се милост и благодат Пресвете Богородице пројавила преко те иконе. Њезино дејство, њезино благодатно заступништво за род људски се пројавило”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска