Type Here to Get Search Results !

Прослављен имендан игумана Светотројичне обитељи надомак Књажевца


На празник Св. пророка Захарије и Св. праведне Јелисавете, у понедељак 18. септембра 2023. године, у манастиру Свете Тројице, у атару Доње Каменице код Књажевца, служена је архијерејска Литургија.


Евхаристијско славље предводио је Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион, а саслуживали су му протосинђели Захарија и Енох, протојереји Зоран Голубовић и Радоје Мијовић, архиђакон Илија и јерођакон Марко. Међу верним народом Литургији су присуствовали и председник Општине Књажевац г. Милан Ђокић, председник Скупштине општине г. Марко Стојановић и посланик у Скупштини Републике Србије г. Бранислав Јосифовић.

У празничној беседи владика је најпре честитао оцу Захарији имендан пожелевши му да настави да просвећује крај у ком служи и да побуђује љубав према Богу и Цркви.

Владика је потом цитирао руског режисера и уметника Андреја Тарковског који је рекао да безбожник не може да буде уметник, и истакао – Бог је највећи уметник, а стварање је управо уметност и дар од Бога. Ако смо отвореног срца за богопознање и ако у нашим срцима има љубави према Христу и Богу, онда ћемо препознавати дело тог најсавршенијег уметника свуда око нас. Ако смо, пак, поробљени сујетом овога света и дугом антихриста који делује одувек у овоме свету, онда ћемо бити слепи за познање Бога у овоме свету и за Његово присуство.

Епископ је, такође, апеловао на верни народ да не узима здраво за готово све што види или чује, да се не упушта у сплеткарење преко друштвених мрежа, да не осуђује друге, већ да се моли Богу за дар правилног расуђивања и разликовања истине од лажи.


Извор: Епархија тимочка