Type Here to Get Search Results !

Дански бискуп Стубкјаер на челу Светског лутеранскпг савеза


61-годишњи бискуп Виборга једини је кандидат за председавајућег Светског лутеранског савеза од 150 Цркава чланица, који представља 77 милиона хришћана широм света.


Бискуп у Виборгу, у Данској, Хенрик Стубкјаер, једини је кандидат за место председника Светске лутеранске федерације. Ово је саопштио председник комисије за именовање, канадски бискуп Лари Кохендорфер, у петак уочи састанка генералне скупштине у Кракову. Он није навео који су били други кандидати за ово место.

У свом уводном излагању 61-годишњи Стубкјер је, између осталог, истакао значај дијаконије, односно службе Цркве ближњему. Пре него што је преузео бискупску службу 2014. године, био је на челу Архуског дијаконског колеџа, где су се школовали ђакони. Од 2005. до 2014. био је и генерални секретар данске хуманитарне организације „DanChurchAid” и члан управног одбора „Act Alliance”, међународног удружења хуманитарних организација, чији је члан и аустријска Дјаконија са својом иностраном помоћи.

Теолог Стубкјаер је дипломирао менаџмент невладиних организација на пословној школи у Копенхагену. Ожењен је и има четворо одрасле деце. Светско лутерански савез има 150 Цркава чланица, које представљају 77 милиона хришћана широм света.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at