Type Here to Get Search Results !

Напади на богословију у Нигерији

Један  богослов је жив спаљен у покушају отмице у Нигерији. Ово је известила међународна католичка хуманитарна организација „Црква у невољи“ у понедељак у Минхену. Наиме,  прошлог четвртка починиоци су узалуд покушали да упадну у парохију у селу Фадан Камантан (Кафанчанска бискупија) како би киднаповали локалног свештеника. Када нису успели да провале, споља су запалили парохијски дом.


Тада су, према сазнањима, поред свештеника били и капелан и 25-годишњи богослов. Двојица духовника су успела да побегну из запаљене куће, али је богослов изгубио живот у пламену. Бискуп Кафанчана Јулијус Кунди је после напада изнео озбиљне оптужбе против снага безбедности. Он је агенцији за Помоћ Цркви у невољи рекао да је рација трајала дуже од сат времена, али да није било одговора нити подршке безбедносних снага. С друге стране, контролни пункт је  само један километар удаљен од богословије.

Према Помоћи Цркви у невољи, још један богослов је киднапован истог дана у држави Кадуна у Нигерији. Проводио је одмор са породицом у јужној Кадуни, где је киднапован са оцем. Према подацима ове хуманитарне организације, Нигерија је последњих година била посебно опасна земља за католичко свештенство. Тамо су 2022. године убијена четири свештеника, а киднаповало их је 28. Ове године је већ 14 свештеника киднаповано.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at