Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на Михољској Превлаци: Сабрали смо се на овим рушевинама носећи дух обнове


Светом архијерејском литургијом, 16. септембра 2023. године, на спомен Светог свештеномученика Антима и Светог Јоаникија, првог патријарха српског, у свештеној царској лаври Манастиру Светих архангела Михаила и Гаврила  –  Михољској Превлаци, молитвено је почео други дан Округлог сто “Манастир Превлака – историја – значај – обнова”, који је синоћ свечано отворен у Тивту.


Свету службу Божију служио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење свештенства, свештеномонаштва и вјерног народа.

Високопреосвећени Владика Јоаникије је у својој архипастирској бесједи, говорећи о Светом Јоаникију првом патријарху српском, који је живио у доба цара Душана, подсјетио да је у његово вријеме Зетска епископија уздигнута на степен Митрополије те да је то било велико вријеме.

“Да поменемо и то да је у вријеме цара Душана и у вријеме Патријарха Јоаникија, наш народ достигао свој врхунац, златни период наше историје ту се испунио. Тада је наш народ српски достигао и царство, и добио Патријаршију. Царство је убрзо пропало, распало се, али како су наши преци говорили нек се знаде да смо царовали. Та свијест је остала у нашем народу и кроз тешка времена турскога ропства, у вријеме када смо се ослобађали она се обнављала. Нарочито је Његош истиче истицао заслуге цара Душана, али, свакако, уз цара Душана треба увијек помињати и Патријарха Јоаникија. Царство пропаде, али Патријаршија остаде. И она је укидана насилно, као и царство што је укидано насилно, али је она имала ту моћ да се обнавља и обновила се и та, као што видимо, духовна сила је главна снага нашега народа “, бесједио је Владика.

Говорећи о славној Превлаци, гдје је древни манастир Светих арханђела Михаила и Гаврила и гдје је Свети Сава поставио првога епископа зетскога, Митрополит Јоаникије је казао да је она мјесто обнове, које је дуго времена било запустошено, али никада заборављено и никада остављено, и никада потиснуто из нашега памћења:

“Овдје смо се сабрали на овим рушевинама носећи дух обнове, а обнова манастира Превлаке је већ почела, оно што је најважније у тој обнови то је почело – обновљен је монашки живот, овдје се редовно служе Свете службе и сабира народ Божији на овим светим темељима и та обнова је већ захватила наша срца. И  ево данас смо имали овдје прилику да крстимо једно дијете, као што се често овдје и крштавају и вјенчавају, и то је суштина те обнове. Наравно ми ћемо овај манастир обновити и у оном физичком смислу ријечи, да заблиста опет овдје ова Света црква, велика и славна Епископија и Митрополија из доба Немањића, чији су темељи остали, а чим се виде темељи онда се зна како је та црква изгледала.”

Потом је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије подсјетио да је остало много тога што свједочи о првобитно изгледу Превлаке, нађени су остаци фресака, доста украса камене пластике… Иако се о Превлаци много тога већ написало, подвукао је, Превлаком не може да се бави било ко, јер то је наша дубока историја:

“Требају људи од великога знања и струке, па смо ми дошли данас овдје да чујемо људе који знају, прије свега археологе, архитекте, историчаре умјетности који су се бавили Превлаком и њеном историјом од почетка. А дубока је њена историја, сеже до првих вјекова хришћанства на српском приморју. Драга браћо и сестре, данас овдје имамо научни скуп  данас, а догодине ћемо имати пет пута већи. Ове године смо у смислу припреме започели ту тему, а догодине у октобру, ако Бог да, имаћемо овдје најугледније људе из нашег народа и са међународне научне сцене, које ћемо овдје сабрати да кажу своју ријеч и да нам помогну својим знањем у циљу обнове овога манастира. Свима на здравље! Нека је срећно и благословено крштење, нека се дјеца рађају и нека Бог умножи сваки благослов! Амин, Боже дај!”


Округли сто “Манастир Превлака – историја – значај – обнова”, радни дио


Након Свете литургије почела је прва сесија округлог стола у којој учествују: Милорад Бојовић (Правне претпоставке обнове манастира Михољска Превлака), проф. др Светислав Поповић (Просторно планска документација Превлаке), проф. др Саша Чворо (Обнова живота културно историјског насљеђа на примјеру едукативно истраживачког центра манастира Превлака), др Невена Дебљовић Ристић (Архитектура манастира Светог Михаила на Превлаци – у трагању за ишчезлим облицима) и др Владан Здравковић (Санација и заштита остатака Цркве Светог арханђела Михаила на Превлаци и њена могућа обнова према пројекту Иделане реконструкције храма).

Поподневна сесија почеће у 12,30 часова и на њој ће говорити архитекта Борис Баџа (Један примјер идеалне реконструкције Храма Светог архангела Михаила на Превлаци), монах др Павле Кондић (Обнова Михољске Превлаке у време Митрополита Данила Дајковића), др Дубравка Прерадовић (О култу Арханђела Михаила на Превлаци у контексту поштовања општехришћанских светитеља дуж источне обале Јадрана током средњег века), др Милена Мартиновић (Сачувано српско рукописно наслеђе у манастирима и мањим црквама у Боки), мр Младен Загарчанин (Археолошка истраживања на Превлаци) и археолог Верица Танасић (Археолошки значај Михољске Превлаке код Тивта).

Округли сто “Манастир Превлака – историја – значај – обнова”,15. и 16. септембра, организују Митрополија црногорско-приморска, манастир Превлака и Општина Тиват.


Извор: Митрополија црногорско-приморска