Type Here to Get Search Results !

Патријарх руски богослужио на празник Донске иконе Богородице


На празник Чудотворне иконе Богородице Донске, 1. септембра 2023. године, Његова светост Патријарх московски и целе Русије г. Кирил служио је Божанствену литургију у Великом саборном храму Донског ставропигијалног манастира у Москви, који ове године слави 430 година од оснивања.

С обзиром да се 1. септембар обележава и као Дан знања, Руска православна црква на овај дан служи и посебне молитве за наставнике и ученике.

По доласку у Саборну цркву, Његова светост Патријарх Кирил се поклонио чудотворној Донској икони Богородице, која је, по устаљеном предању, уочи празника донета у Донски манастир из Државне Третјаковске галерије, гдје ће остати до сјутра у 11 часова. Пред иконом ће се све време узносити молитве уз читање акатиста.

У току службе одслужен је молебан за почетак нове школске године.

Беседу пред причешће је произнео јеромонах Филарет (Бердников), сабрат Донског ставропигијалног манастира.

На крају Литургије, Његова светост Патријарх Кирило је одслужио молебан пред чудотворном Донском иконом Богородице. Затим се поклонио икони и моштима Светог Тихона, Патријарха све Русије, који почивају у овом храму.

У име обитељи и парохијана Донског манастира, предстојатеља Руске цркве поздравио је игуман манастира Митрополит каширски Теогност и овом приликом му је поклонио древну икону Богородице „Неочекивана радост“, послије чега се верном народу обратио Његова светост Патријарх Кирил.


Приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru