Type Here to Get Search Results !

250 година храма у Чанаду


На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2023. године, Српска православна парохија при цркви Преноса моштију светог оца Николаја је била домаћин прославе поводом значајног јубилеја: 250 годишњице од подизања садашње Српске цркве у Чанаду.


Светом Литургијом је началствовао архијерејски заменик Епархије темишварске, протојереј-ставрофор др Маринко Марков, коме су саслуживали: протосинђел др Јустин (Поповић) сабрат румунског манастира Ходош-Бодрога и консилијер за културу арадске архиепископије, протојереј Дина Чоков, архијерејски намесник арадски, протојереј-ставрофор Огњан Плавшић, парох арадски, протојереј-ставрофор др Маријус Флореску, професор при темишварском богословском факултету, Георгије Ковачи, румунски парох у месту, протонамесник Сава Станковић, парох у Белобрешки и арадски ђакон Зоран Мутавски. 

Торжествености свете службе су својим појањем допринели, поред свештенства и парохијских појаца чланови гостујућег хора ,,Свети Серафим Саровски” из Зрењанина. 

Црква и порта су били испуњени верним народом и гостима. У току причасна, присутнима се надахнутом беседом обратио викар о. Маринко, који је пренео поздраве и благослове нашег архипастира, Епископа г. Лукијана. После заамвоне молитве је одслужен помен свим упокојеним ктиторима, приложницима и свештенослужитељима. Присутнима је се беседом поводом јубилеја обратио и месни парох јереј Ивица Панић, који је затим у име Управе парохије заслужнима доделио пригодне захвалнице. После отпуста је подељена нафора и примерци монографије. 

Уследио је дефиле, предвођен мноштвом деце- члановима КУД-а ,,Чанадске звездице”, обученим у народне ношње са српском и румунском заставом, праћен свештенством и народом до дворишта оближњег пансиона ,,Анка” где је приказан пригодан културно-уметнички програм. 

У холу пансиона је приказана изложба старих фотографија, архивских докумената и новинских чланака из живота Срба у Чанаду, као и примерци народне радиности и занатства. Свечани ручак је приређен у свечаној сали овог објекта. За музичке тренутке су се побринули чланови тамбурашког оркестра ,,Лале са Мориша”.


Извор: Епархија темишварска