Type Here to Get Search Results !

Прослављена слава 63. падобранске бригаде Војске Републике Србије

На празник Покрова Пресвете Богородице, у суботу 14. октобра 2023. године, поводом крсне славе 63. падобранске бригаде Војске Србије, Преосвећена Господа Епископи пакрачко-славонски Јован и будимљанско-никшићки Методије, служили су свету архијерејску Литургију у касарни „Аеродром“ у Нишу.


Ријечима литургијске проповједи сабранима се обратио Епископ Методије, осврнувши се на одломак прочитаног светог Јеванђеља, које говори о томе како је Господ ушао у неко село, у кућу, код жене по имену Марта, коју ту именује јеванђелист Лука.

„Господ сједе да одмори, а она се заузела, каже јеванђелист, да све учини како би Га дочекала и угостила како треба. Сестра њена коју имаше, Марија, сједе крај ногу Исусових да слуша бесједу Његову. У патријархалном јеврејском народу, ово су биле недопустиве ствари: прво, да Исус долази код неке жене у кућу, а друго, да тамо гдје је мјесто мушкарцима и ученицима Његовим, сједе и да слушају крај ногу Његових бесједу Његову и поуке, сјела је Марија, сестра Мартина. Све је то Исус допустио, да те људске прописе, на неки начин, стави на своје мјесто, а не као оне превасходне и најважније“, казао је Епископ Методије.

На крају Литургије, Преосвећени Епископи су освештали славске дарове и преломили славски колач. 


Извор: Епархија будимљанско-никшићка