Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на слави храма у Бабиној Луци


У част празника Светог апостола Луке, храмовне славе цркве у Бабиној Луци, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог и вршиоца дужности намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља. Прослава је заокружена трпезом љубави, коју је овдашњим верни народ припремио заједно са својим парохом јерејем Николом Петровићем.


Господ Христос је дошао у овај свет да би открио Бога људима. Није више било потребно да људи траже Бога како су чинили у прошлим временима. До заједнице човека са Богом може доћи само на Божју иницијативу, Његов долазак у свет и Његову заједницу са човеком, што је управо Господ Христос учинио, објавивши Својим доласком тајну Свете Тројице онолико колико су Његови ученици могли да схвате, казао је у литургијској проповеди о благовести спасења протонамесник Дарко Ђурђевић. После Свог крсног страдања, смрти, васкрсења и вазнесења на небо, Господ Своју тајну откривења није оставио само једном народу, већ свим људима. Та Његова воља се и данас остварује преко дванаесторице Његових ученика, који су тајну васкрсења и благовест спасења пронели светом, а за њима и бројни следбеници. Могли су то зато што су били сведоци Васкрсења Христовог, подсетио је отац Дарко Ђурђевић на објашњење о снази проповеди Христових ученика, које даје равноапостолни Свети Владика Николај. 

Долазак Сина Божјег није у потпуности искоренио зло у овом свету, али га је победио. Господ нам преко апостола поручује да су Његови ученици ти који имају силу, имају моћ у заједници са Богом да се боре пртив зла у овом свету… Апостоли су били риболовци и та вештина им је помогла да приђу људима, задобију их за јеванђеље и да им проповедају васкрсење- објаснио је протонамесник Дарко Ђурђевић улогу апостола Христових, међу којима је и Свети Лука, лекар и писац једног од четири јеванђеља, кога данас прославља храм у Бабиној Луци, селу знаменитом за историју ваљевског краја и српског народа. 

 Све своје дарове Свети Лука  је дао Господу, тачније вратио Господу, јер све што свако од нас има јесте дар добијен од Господа. Велико је умеће када човек своје дарове, оно чиме се бави у животу, посвети Богу и његов рад буде служба Божја. Онда постаје Христов проповедник и онај који својим стварањем и животом сведочи васкрслог Господа. Тиме он постаје ученик Христов и сличан ученицима Христовим, међу њима и Светом апостолу Луки. Да бисмо то постигли, треба да будемо простодушни, јер човек треба да искорени зло из себе да би могао да прими Христа- истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског.

Након Свете Литургије, начињен је опход око храма и одслужена молитва за упокојене парохијане. Владика Исихије је преломио славски колач са домаћинима и честитао славу окупљенима на славској свечаности, благосиљајући их да молитве Светог Луке увек буду са њима.   

Светог Луку као крсну славу прослављају и многи верници у својим домовима. Подсећања ради, данашњег дана наша у календару наше Свете Цркве је и празник Светог Петра Цетињског, Митрополита црногорско- приморског и поглавара Црне Горе од 1784. до 1830. године.


Извор: Епархија ваљевска