Type Here to Get Search Results !

Јерусалимска патријаршија осудила израелско бомбардовање Православног културног центра

Јерусалимска православна патријаршија осудила је 31. октобра 2023. "бомбардовање израелске војске" њеног културног центра у Гази, жалећи због "неоправдане решености Израела да уништи политичку инфраструктуру" на палестинској територији.


Патријаршија је у саопштењу осудила "бомбардовање Православног културног центра у округу Тал ал Хава у Гази раније данас".

„Овај напад представља упечатљиву манифестацију неоправдане решености Израела да уништи цивилну инфраструктуру и центре за социјални рад, као и склоништа за цивиле заробљене у опкољеној енклави“, истакла је Патријаршија.

Очевици су рекли агенцији Франс прес да је бомбардовање уништило Православни културни центар и неколико других зграда у истој области. Додали су да је израелска војска јуче, у понедељак 30.10.2023, издала неколико упозорења становницима и ратом расељеним људима који су се склонили у Центар да евакуишу тај крај.

„Друштвени, културни и спортски центри постали су незаобилазни пружаоци хуманитарних услуга и поуздано уточиште за погођене израелским ваздушним нападима на стамбена насеља“, додаје Патријаршија.

Такође је истакнуто са „дубоким жаљењем што је израелска војска гађала 19 богомоља, као што су џамије и цркве, у Гази у протекле три недеље“.

„Овакви напади на цивиле, посебно децу, и намерно уништавање цивилне инфраструктуре, не могу се оправдати ни рационалним ни хуманитарним основама и суштински су супротни најосновнијим моралним вредностима“, наводи се у саопштењу.

Према Хамасовом Министарству здравља, израелско бомбардовање у Појасу Газе од 7. октобра усмртило је најмање 8.500 људи, од којих су велика већина цивили.

Они су покренути у знак одмазде за напад без преседана бруталности палестинских милитаната Хамаса на израелску територију, који је изазвао најмање 1.400 мртвих, већином цивила, према израелским властима.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com