Type Here to Get Search Results !

У библиотеци Новосибирске семинарије пронађен примерак првог штампаног словенског Псалтира (16. век)

Новосибирска семинарија је одржала 15. новембра 2023. конференцију поводом изузетно ретке публикације пронађене у њеној библиотеци у пролеће ове године.


Године 1570. Иван Фјодоров, један од родоначелника источнословенског штампарства, објавио је први словенски Псалтир са Часословом у Заблудову (у данашњој Пољској). До ове године постојала су у животу само четири позната примерка.

Међутим, пети примерак је лежао дуги низ година непознат у огромној библиотеци Новосибирске семинарије, све док раније ове године није спроведено археографско истраживање збирке. Овај бесцен примерак пронашао је Алексеј Јудин, стручњак у  Одељењу за ретке књиге и рукописе Државне јавне научно-техничке библиотеке, преноси смотрим.ру.

„У почетку није могао да верује својим очима. У својим рукама научник је држао Псалтир из 1570.“, пише лист. „До тог дана била су позната само четири сачувана примерка од  тог малог тиража.

Остали примерци се налазе у Лондону у библиотеци Ламбетске палате, у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу, у академској библиотеци Саратовског државног универзитета и у Лавову, у Украјини.

Истраживачи раде на утврђивању колико је власника књига имала у протеклих 400 година и како је дошла у ову сибирску богословију. Међутим, дигитална корекција фотографија дала је један траг: након што су дешифровали неке избрисане редове, истраживачи су сазнали да је Псалтир купио један власник у Великом Устјугу (Русија) 1620. године.

У блиској будућности Псалтир ће бити дигитализован како би се сачувао за будуће нараштаје.

Видео извештај са смотрим.ру даје добар поглед на Псалтир: ОВДЕ.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com