Type Here to Get Search Results !

Васпостављено антиохијско-јерусалимско општење обележено братском архијерејском посетом


Архијереји Антиохијске патријаршије посетили су прошле недеље архијереја Јерусалимске патријаршије поводом васпостављања евхаристијског општења после 9 година.


Антиохијски синод је прекинуо општење са Црквом у Јерусалиму 29. априла 2014. године због спора око канонске јурисдикције над Катаром, на који полажу право обе помесне Цркве. Антиохијски Свети синод је 20. октобра 2023. донео одлуку да обнови општење, иако питање Катара остаје отворено.

А прошле недеље Његово Блаженство патријарх антиохијски Јован X послао је митрополите латакијског Атанасија и алепско-александритског Јефрема да посете архиепископа киријакупољског Христофора Јерусалимске патријаршије у Јордану, јавља Антиохијска патријаршија.

„Требало је да Јерусалимској цркви донесу поруку братске љубави и успостављања црквеног општења између Антиохијске и Јерусалимске патријаршије“, наводи се у извештају.

Архиепископ Христофор је изразио личну радост и радост Његовог Блаженства патријарха јерусалимског Теофила и јерусалимског Светог синода због обновљеног општења. Исто тако, антиохијски архијереји су пренели изразе љубави патријарха Јована и народа Антиохијске Цркве.

Архиепископ Христофор је такође „нагласио важност повратка црквеном заједништву и одржавања веза чисте хришћанске љубави на добро православне породице у двема сестринским патријаршијама, као и позитиван утицај овог чина на православни и хришћански свет на Истоку и широм света.”

На крају састанка, „као делотворан израз искрене братске љубави и милосрђа, и као и знак потврде националног и хуманитарног понашања Антиохијске цркве у подршци напаћеној браћи у Гази“, антиохијски архијереји уручили су архиепископу Христофору финансијску помоћ Антиохијске цркве.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com