Type Here to Get Search Results !

Евхаристијско сабрање у Раљи


У недељу двадесет другу по Педесетници, 5. новембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки г. Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у храму Сретења господњег у Раљи.


Звучни запис беседе


Преосвећеном Епископу саслуживали су: архијерејески намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, јеромонах Серафим (Рикановић) игуман манастира Тресије, парох неменикућски протојереј Новак Илић, парох раљски јереј Филип Јовановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Бојан Миленовић.

- У човеку је или Царство Божије или царство ђавоље. Само зависи за које се ми царство опредељујемо. Та средина не постоји, браћо и сестре, у том смислу. Или си човек или си нечовек. Или си хришћанин или си нехришћанин. Или си верујући или си неверујући. Та средина у овом смислу је најопаснија. То је оно што каже апостол Павле “Ниси врућ, а ниси ни хладан, него си млак и као таквог ја ћу те избацити из Себе.“ Та млакост, та одлучност наша да заиста будемо народ Божији, да будемо човек Истине Божије, та млакост нас управо чини, браћо и сестре, да смо ни тамо ни овамо, што би рекао наш народ. Ако смо душу своју, као што рекох, испунили тим Божанским добром, Он ће нас онда одвести у рај. Јер испред човека иду његова дела, или добра или зла. То не смемо никада да сметнемо са ума. И ми овде на овоме свету у коме живимо, или стичемо рај или губимо рај, рекао је Епископ Јован у беседи. 

Након Свете Литургије Преосвећени Владика одликовао је орденом вожда Карађорђа Господина Милована Крезовића из Раље, у знак признања за велику љубав указану према својој светој Цркви коју је указао храму Сретења Господњег у Раљи, а потом је Преосвећени Владика произвео пароха раљског, јереја Филипа Јовановића, у чин протонамесника.

Заједничарење је настављено трпезом љубави у сали парохијског дома, коју је несебичним трудом и љубављу за све присутне уприличио отац Филип са својом породицом.


Извор: Епархија шумадијска