Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свети Димитрије је живео по закону љубави

Свети Димитрије је живео по закону љубави као прави хришћанин и вођа свог народа, казао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије у празничном слову на Светој Литургији, којом је началствовао, уз саслуживање архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и више свештенослужитеља. Овогодишњи свечари били су Славиша Јоксимовић и Милан Милошевић

Рођењем у људском телу, Господ Христос је једини могао да изврши спасење од прародитељског грехопада и о томе, благодаћу Духа Светога, дато је Светим апостолима да сведоче. Само у Духу Светом, љубав је пуна, благодатна и она која доликује чадима Цркве, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије. Свети великомученик Димитрије, кога данас прослављамо, примио је закон љубав у раној младости, родивши се од благочестивих родитеља у времену прогона хришћана, поучио је ваљевски архијереј о ранохришћанском угоднику, кога прославља цео хришћански свет. Како сведочи његово житије, Свети Димитрије је у свему био послушан римском цару Максимијану, осим у томе да прогони хришћане, што је била дужност свих који су били у служби власти.

Свети Димитрије је живео по закону љубави. Слушао је свог Господа и никога није стављао изнад њега. Знао је врло добро шта то значи и која је цена тога. Није се бојао, већ се уздао у Бога и силу Крста Господњег и живео као прави хришћанин и вођа свог народа. Цар Максимијан је то чуо и бацио га је у тамницу, јер Свети Димитрије није хтео да се одрекне Господа- навео је Владика Исихије неке детаље из хагиографских записа о великом светитељу, кога многи српски домови прослављају као крсно име, а Србима вековима близак град Солун као свог заштитника. 

Знајући да ће му цар судити, Свети Димитрије је своје имање предао верном саслужитељу Лупу, рекавши да раздели сиромасима. То је, указао је проповедник, такође несхватљиво за оне који се владају по законима овога света и показатељ колико је он био светог живота. По наредби цара, војници су га убили у тамници, али је Господ Свог верног служитеља прославио.

Црква Светог Димитрија памти као великомученика, као једног од најистакнутијих светитеља Божјих и највећих заштитника православља. После његове смрти, почела су да се дешавају чудеса у првој црквици направљеној на његовом гробу, а потом и у великој цркви у којој су његове свете мошти. Оне су мироточиве и зато се и он зове „мироточиви“. Свети Димитрије је у свом родном граду Солуну, где је проповедао веру Христову и подстицао вернике на богоугодан живот. Његове мошти периодично изобилно точе миро и не могу се избројати исцељења која је свом народу упућивао- рекао је Владика Исихије, благосиљајући верни народ да молитве Светог Димитрија увек буду са њим. 

По Светој Литургији, начињен је литијски опход око храма, одслужена молитва за упокојене парохијане и преломљен славски колач. Епископ Исихије је честитао празник парохијанима у Бањанима и пароху јереју Милораду Петровићу, који се о њима духовно стара. 

Закључујући обраћање верном народу, он је истакао да нас Свети Димитрије учи како да живимо у хришћанској вери, да служимо и цару и Богу. Пре свега Богу, а ако се цар супротстави Богу, онда је наше колико можемо да се определимо за закон Божји. 

Прослава храмовне славе завршена је трпезом љубави, коју су домаћини припремили за све који су дошли да са њима прославе празник небеског покровитеља бањанске светиње.


Извор: Епархија ваљевска