Type Here to Get Search Results !

Патријарх александријски у посети Републици Бурунди


У понедељак 27. новембра 2023. патријарх александријски и све Африке Теодор II у пратњи митрополита аксумског Данила стигао је у Централну Африку, у град Бужумбура у Републици Бурунди.


На међународном аеродрому Мелкиор Ндадаје Блажењејшег су дочекали митрополит Бурундија и Руанде Инокентије, епископ Гинце и источне Уганде Силвестар, амбасадор Арапске Републике Египта Јасер Елатави, конзул Египатске амбасаде Марк Хани, генерални секретар Министарства спољних послова Буриндија Ајмабле, у име председника Републике Бурунди Еваристе Ндајишимије, конзул Грчке Георгије Кукулис, председник грчке заједнице Алкис Макос, патријаршијски комесари Гоме архим. Тимотеј и Буније архим. Поликарп, као и часно свештенство Митрополије са архијерејским намесником Василијем Бонанијем.

Патријарх је изразио радост због своје друге посете Бурундију. Претходна мисионарска посета збила се 2013. године поводом устоличења архиепископа Инокентија. Треба напоменути да је Епархија бурундијско-руандска установљена Патријаршијским и синодалним томосом 6. октобра 2009. године, па се ове године навршава пет година од 26. новембра 2018. године када је уздигнута на степен митрополије.

Митрополит Инокентије је у име свега присутног свештенства и мирјана  захвалио Патријарху на очинској љубави која окружује мисионарску Митрополију Бурундија и Руанде и пожелео му Богом благословен боравак.

Амбасадор Египта Елатави изразио је радост због Патријарховог доласка у Бурунди, као и најбоље жеље председника Арапске Републике Египта.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com